Tieto mamy ti dokážu, že aj vegánska strava v rodine je chutná, zdravá a deti ju milujú. Inšpiruj sa ich príbehmi a receptami.
Čo znamená pre vás vegánsky štýl stravovania?
Sonka: Náš vegánsky štýl stravovania je orientovaný v prvom rade na zdravie. Pri príprave jedál vychádzam z overených princípov celostnej medicíny, ktorá má základy v čínskej medicíne. Vegánska strava totiž nemusí byť automaticky zdravá. Platí to v prípade, ak sa prijíma napríklad veľa cukru, bielej múky, priemyselne spracovaných výrobkov.
Hlavný princíp nášho stravovania nazývame “kompletný tanier”. Denne prijímame 3 základné zložky vyváženej stravy. Obilniny (prevažne celozrnné), zeleninu (prevažne tepelne upravená) a strukoviny. Dopĺňame ich kvasenou zeleninou, semienkami a orechmi. Ovocie je len doplnkom (dezertom) a snažíme sa vyberať prevažne lokálne a sezónne.
Zuzka: Vegánstvo pre mňa neznamená len spôsob stravovania, ale predovšetkým spôsob života, ktorý je v súlade s mojimi hodnotami, presvedčením a morálkou. Ja ani partner sa nepovažujeme za striktných vegánov, aj napriek tomu, že sme nimi už veľa rokov. Obaja sme našli to, čo je nám najbližšie, a tak si vytvorili vlastný životný štýl, ktorý momentálne odovzdávame aj našej 13 mesačnej dcére Anastázií.
Maruška: Ak mám hovoriť len o stravovaní, tak potraviny ako mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajíčka a med nekonzumujeme. Z akého dôvodu? Pretože nemusíme, a pretože si nemyslíme, že je to dobré predovšetkým z etického hľadiska. Avšak veganstvo nie je len o strave, je to aj o kupovaní netestovanej kozmetiky na zvieratách, nekupovaní kožených či vlnených kusov oblečenia atď.
View this post on InstagramA post shared by Maruška (@maruskaveg) on
Ako vyzerá váš jedálniček počas jedného dňa?
Sonka: Raňajkujeme prevažne obilné kaše (vločky uvarené vo vode s mandľovým maslom, škoricou a jačmenným sladom). Skvelým štartom dňa je aj ľahká zeleninová miso polievka. Na obed máme zeleninovo-strukovinovú polievku, pečenú zeleninu s pohánkou a tempehom doplnenú o kvasenú zeleninu alebo sviečkovú zeleninovú omáčku s polentovým knedlíkom a opečeným tofu, niekedy aj cícer na rastlinnej smotane s celozrnnou ryžou. Na večeru jedávame kukuričné cestoviny s brokolicovou omáčkou, hummus s pečenou zeleninou a krajcom kváskového chleba či obilnou plackou.
Chutí nám aj zelenina z woku s ryžovými cestovinami či zbytkom ryže z obeda. Obľubujeme aj teplé šaláty s fazuľou, cícerom, šošovicou a quinou.
Zuzka: Najradšej máme jedla, ktoré sú hotové do pol hodinky. Pripravujeme ich tak, aby boli vhodné aj pre našu dcéru. V zime jedávame pohánkovú alebo ovsenú kašu so sušeným ovocím, semienkami a datľovým sirupom alebo pečivo s domácim džemom. V lete vedú ovocné smoothie. Milujeme ázijskú, taliansku a indickú kuchyňu. Obľúbenými jedlami sú tofu kung pao s ryžou, ryžové alebo batatové cestoviny so zeleninou a arašidovou omáčkou, šošovicový dhal, cestoviny s paradajkovou omáčkou a bazalkou. Na obed vždy varíme tak, aby zostalo aj na večeru. Keď máme chuť na sladké, pripravíme puding z rastlinného mlieka s ovocím a orechmi. Na olovrant jeme zasa pečivo s humusom a zeleninou, dcérka ovocné kapsičky.
Maruška: Každý deň je iný, snažíme sa striedať rôzne druhy zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, semienok a obilnín. Naše menu na jeden deň môže vyzerať aj takto – raňajky – pohánková kaša s poduseným jablkom, kešu maslom, konopnými a slnečnicovými semienkami, mandarínkou a škoricou. Desiata – domáca datľová tyčinka s orechmi. Obed – bulgur s fazuľami, hráškom, brokolicou a humusom. Olovrant – smoothie z mrazeného lesného ovocia, banán, baby špenát, kokosového mlieko a namočené slnečnicové semienka. Večera – cestoviny z červenej šošovice, mix zeleniny – šalát, paprika, uhorka, dresing z horčicového a arašidového masla. Užívame aj vitamín B12, v zime vitamín D, ročná dcérka je k tomu, samozrejme, ešte kojená.
View this post on InstagramA post shared by Sona Maleterova (@laskave_varenie) on
Páči sa takéto stravovanie vašim deťom? Ako na to reagujú? S čím súhlasia a s čím nie?
Sonka: Môj syn vyrástol na tejto strave od prvých príkrmov, takže je preňho úplne prirodzená a vždy mu chutila. Teraz má tri roky, menia sa mu chute, je zvedavý a častejšie sa dostáva aj do kontaktu s klasickými jedlami. Ak chce niekedy niečo ochutnať, nebránim mu.
Nie som zástankyňou dogmatizmu, ukazujem mu cestu, ktorú preňho považujem za najlepšiu. Ale raz sa sám rozhodne, ako sa chce stravovať.
Zuzka: Anastázia nezje veľa, stále je upnutá na moje mlieko. Rada však ochutnáva. Počas Vianoc sme boli na rodinnej návšteve, prekvapila ma, že si u stola vyberala len zeleninu, salámy a syrov si ani nevšimla. To bol pre mňa dôkaz, že toto stravovanie je pre ňu prirodzené a správne.
Maruška: Dcéra má len rok, ale posledné týždne s nami je už úplne všetko, s výnimkou, že jej jedlo nesolím, nekorením a nesladím. Má neuveriteľný apetít a všetko jej chutí. Už od prvých príkrmov sa brokolica stala jej najobľúbenejším jedlom.
Teraz jej chutia orechové maslá, semienka, strukoviny, všetko čo sa dá upraviť tak, aby to pohrýzala. Nemá problém s tým, že by niečo nechcela alebo nejako protestovala. Myslím, že pokiaľ deti neochutnajú kupované sladkosti a ďalšie pochutiny, tak im bude chutiť aj kvalitné domáce jedlo.
Môj jedálniček možno niektorých odrádza alebo niektoré potraviny neznejú až tak lákavo, no všetko chutí výborne a môže to aj chutne a dokonale vyzerať, tak ako na mojom blogu :-).
Stretli ste sa aj s negatívnymi ohlasmi na to, ako stravujete vaše deti? Ak áno, ako ste si s tým poradili?
Sonka: Áno, samozrejme. Strava je citlivejšia téma, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať 🙂 Hlavne, keď ide o deti. A ľudia sa často boja inakosti a zmeny. Zo skúsenosti viem, že veľmi nemá zmysel vysvetľovať či príliš argumentovať.
Snažím sa riadiť princípom “ži a nechaj žiť” aj v takýchto situáciách. No v poslednej dobe ľudia, ktorí sa mi pred pár rokmi čudovali, sa teraz na mňa obracajú, aby som im poradila, ako variť pri rôznych potravinových alergiách, ako doplniť chýbajúce minerály, či ako schudnúť a mať viac energie.
Zuzka: Naša najbližšia rodina s našim stravovaním síce nesúhlasí, ale rešpektuje to. Väčší problém má s vegánstvom naša pediatrička, ktorá mala zo začiatku tendenciu nám naše rozhodnutie vyvracať. Spočiatku to bolo nepríjemné, no keď videla, ako sa dcére darí, že je zdravá a silná, o jedle sa už nezmienila.
Maruška: Keď sa moja dcéra narodila, veľa ľudí ma strašilo a malo potrebu mi radiť. Tehotenstvo ma naučilo, aby som si stála za svojim názorom a nenechala sa rozhodovať na základe cudzích strachov. Tiež ma donútilo, aby som čoraz viac a viac hľadala informácie o potravinách, mikroživinách a aj o tom, ako si poskladať jedálniček. Naša pediatrička rešpektuje naše rozhodnutie a podporuje nás.
Avšak stále sa nájdu ľudia, ktorí majú tendenciu vám radiť, či už kŕmite dieťa brokolicou alebo párkom v rožku.
View this post on InstagramA post shared by Z U Z A N A ?? (@zuzana.pac) on
Čo by ste chceli odkázať rodinám, ktoré sa rozhodli jesť vegánsky?
Sonka: Zo začiatku som veľa zisťovala a študovala. Inšpirovala som sa od skúsenejších a zmeny som robila postupne. Ak vám pri vegánstve ide aj o vaše zdravie, nielen o zvieratá, osvojte si hlavné princípy zdravej a vyváženej rastlinnej stravy. Nájdete ich napríklad v mojom e-booku. A nebuďte na seba v začiatkoch príliš prísni 🙂 .
Zuzka: Všetci, ktorí ste sa rozhodli dať na dráhu vegánstva, robíte dobrú vec nielen voči zvieratám, ale aj prírode a pre seba. Ak sa na ceste stretnete s nevegánom, ktorý sa vás bude snažiť zosmiešniť, vôbec sa ho nesnažte dostať na svoju stranu. Je to unavujúce a zbytočné.
Nemusíte zmeniť svet, stačí ak zmeníte seba a to je úžasné.
Ďakujeme veľmi pekne za rozhovor. Pevne verím, že sme dodali súčasným i budúcim vegán mamičkám veľa inšpirácie a zodpovedali na základné otázky týkajúce sa vegánskej stravy u detí. Ak by ste sa chceli ešte niečo opýtať, neváhajte kontaktovať Sonku alebo Zuzku, obe sú na sociálnych sieťach Instagram.