Čo si pripraviť na ľahkú večeru, ktorá pritom pekne zasýti? Moja voľba je quinoa na slano. Pripravila som pre teba nenáročný a veľmi chutný recept vhodný pre bezlepkáčkov, vegetariánov, deti i športovcov. Rascovým karbonátkom s tofu počas fotenia receptov neodolala ani moja fotografka Gabika. Tak som jej ešte do krabičky nabalila aj pre jej manžela. A veru, ani chlap im nepovedal nie 🙂 .  Pevne verím, že sa do nich zamiluješ aj ty.

Prečo jesť quinou?

Táto superpotravina je obľúbená medzi vegánmi a športovcami pre vysoký obsah kvalitných bielkovín a sacharidov. Má nízky glykemický index, ktorý  stabilizuje cukor v krvi a tým nedochádza k ukladaniu energie do tuku. Svojim dlhším trávením udržuje naštartovaný metabolizmus (jeho spomalenie má za následok priberanie tuku). Znižuje tiež krvný tlak, a je skvelou prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Obsahuje vlákninu, ktorá čistí  tráviacu sústavu, predchádza vzniku rakoviny a zvyšuje peristaltiku čriev podobne ako nektarinky.

Quinoa na slano. Rascové karbonátky plnené tofu a šampiňónmi. ženuškáreň

Quinoa na slano. Rascové karbonátky plnené tofu a šampiňónmi. ženuškáreň

Quinoa na slano. Rascové karbonátky plnené tofu a šampiňónmi. ženuškáreň

Fotografie pripravila Gabriela Ujcáková.

 

Čas: 45 minút
Porcie: 12 ks

Čo budeme potrebovať?

  • 1 menšiu bielu cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 120 g čerstvých šampiňónov
  • 120 g tofu
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček pohánkovej múky
  • 1 hrnček quinoe
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1 lyžičku soli
  • mleté čierne korenie
  • kari (voliteľné)
  • 2 lyžice olivového oleja

Ako budeme postupovať?

Cesnak a cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme nakrájané šampiňóny a na kocky nakrájané tofu. Restujeme ďalších 5 až 7 minút. Medzitým si sparíme vriacou vodou quinou, dáme do hrnca, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a varíme do zmäknutia (cca 15 minút). Do hrnca s uvarenou quinou pridáme šampiňónovú zmes s tofu a vajcia, poriadne premiešame. Potom pridáme múku s koreninami a soľou. Miešame dokým nám nevznikne husté lepivé cesto. Plech vystelieme papierom na pečenie. Lyžicou naberieme quinové cesto a na papieri tvarujeme karbonátky. Necháme piecť vo vyhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 20 až 25 minút.

Prajem ti dobrú chuť!

 

Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:

Ak ste o tofu ešte nepočuli, určite si teraz kladiete otázku, kde také tofu môžete kúpiť, však? Uľahčím vám cestu do mesta a nasmerujem vás priamo do konkrétnych predajní. Pokiaľ chcete podporiť slovenských výrobcov, odporúčam siahnuť po tofu značky Luntner. Ponúkajú viacero druhov ako napríklad tofu marinované, údené, s pažítkou atď. Značku Luntner odoberajú veľkoobchody ako COOP Jednota, Terno alebo BILLA. Ak je vám bližší veľkoobchod Kaufland, tam nájdete množstvo výrobkov so štítkom Take it Veggie, vrátane tofu natur alebo tofu smooked. Regál s vegetariánskymi výrobkami sa nachádza pri mliečnych výrobkoch v chladených boxoch.Čo si pripraviť na ľahkú večeru, ktorá pritom pekne zasýti? Moja voľba je quinoa na slano. Vyskúšaj rascové karbonátky plnené tofu a šampiňónmi. Vhodné pre celiatikov, vegetariánov, deti i športovcov.

Ďalšie chutné recepty v zdravom šate nájdeš aj v mojej knihe TVOJA KNIHA DO KABELKY.

tvoja kniha do kabelky eshop