Rýchly a jednoduchý recept na vždy podarené bezlepkové čokoládové muffiny. Cesto je šťavnaté a zároveň aj trošku chrumkavé vďaka banánom a orechom. Ideálny recept, ktorým sa zavďačíte malým aj veľkým.
Prečo jesť banány?
Banány obsahujú látky, vďaka ktorým sa nám vytvára hormón serotonín. Ten zaháňa všetky chmáry a zlú náladu. Ďalej je vhodné konzumovať banány, keď máte ranné nevoľnosti. Banány totiž pomáhajú stabilizovať cukor v krvi. Ďalej majú schopnosť znižovať telesnú teplotu a ochladzovať organizmus, čo je vhodné pri horúčkach. Obsahuje aj veľa draslíka, ktorý podporuje koncentráciu – veľmi prospešné pri štúdiu, keď sa potrebujete sústrediť.
Čas: 30 minút
Porcie: 12 ks
Čo budeme potrebovať na čokoládové muffiny?
- 150 g bezlepkovej múky (napr. pohánkovej)
- 2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
- 100 g práškového trstinového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 100 g čokolády na varenie (min.52%)
- 3 zrelé banány
- 80 ml rastlinného oleja
- 1 väčšie vajíčko alebo 2 menšie
- 1 hrsť lieskovcov
Ako budeme postupovať?
Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a nasekanú čokoládu a lieskovce (trochu si odložíme). V druhej miske vidličkou popučíme banány na kašu, prilejeme olej a primiešame celé vajíčko. Potom obe zmesi spojíme a vymiešame ručne dohladka.
Plech na muffiny vystelieme papierovými košíčkami a naplníme cestom do 2/3. Posypeme nasekanou čokoládou, ktorú sme si odložili. Vložíme do vyhriatej rúry a prvých 7 minút pečieme pri 200 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte 15 – 20 minút.
Prajem ti dobrú chuť!
Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:
Miesto lieskovcov môžete pridať aj sušené brusnice alebo čerstvé drobné ovocie (maliny, čučoriedky).