Z času na čas si treba dopriať aj niečo sladké, niečo, čo sme si tak dlho odopierali. Čokoláda rozplývajúca sa na jazyku, lahodný krém alebo orechové chrumkanie. Poďte si prehrať s nami tieto pocity opäť. Foodblogerka Katka si pre vás pripravila recepty na sladké maškrty, za ktorými a budete olizovať až za ušami. 

Volám sa Katarína a mojou misiou je priniesť čitateľom na ich stôl autentické talianske jedlo, recepty a občas aj príbehy prostredníctvom objektívu môjho fotoaparátu. Nie som žiadny expert na taliansku kuchyňu, ale po rokoch objavovania tejto úžasnej krajiny by som rada ukázala, aké rozmanité, chutné a bohaté je Taliansko. Záleží mi na tom, aby ľudia pochopili, že dobré varenie nie je náročné, ale vždy je dôležitá kvalita, autentickosť a poctivosť ingrediencií a láska k jedlu. Buon Appetito!  

 

Čokoládová torta Caprese bez lepku 

Čas prípravy: 30 minút

Čas chladnutia: 10 minút 

Počet porcií: 8 až 10

Čo budete potrebovať: 

Na cesto: 

  • 150 g soleného masla
  • 4 vajcia (oddelené bielka od žĺtkov) 
  • 80 g kokosového cukru
  • 250 g Lindt tmavej čokolády (87% kakao)
  • 80 g lúpaných a jemne nakrájaných pistácií 
  • 150 g mletých mandlí, (alebo v mojom prípade – nasekané)

Na krém:

  • 200 g mascarpone
  • 200 ml šľahačky
  • trochu likéru Disaronno (mandľový likér)

Ako budete postupovať: 

V hrnci roztavíte nad parou rozlámanú čokoládu, pridáte maslo a potom ju necháte vychladnúť. Pistácie zalejete vriacou vodou a necháte ich 5 minút odstáť. Medzitým si vyšľaháte žĺtka s cukrom. Do zmesi pridáte rozpustenú čokoládu s maslom. Miešajte, kým čokoláda nebude dobre zapracovaná. Pridáte nakrájané pistácie a mleté ​​mandle. Bielka vyšľaháte dotuha a potom ich opatrne zapracujete do žĺtkovej zmesi. Hotové cesto vylejete do tortovej formy, pečiete asi 30 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia. Zmiešajte mascarpone, šľahačku a disaronno dokopy až kým nezískate krémovú, rovnomernú textúru. Po vychladnutí podávajte tortu s krémom a chladeným pohárom Disaronna!

 

Sladký čokoládový salám – Salami Dolce 

Čas prípravy: 30 minút

Čas chladnutia: 3 hodiny

Počet porcií: 10-12

Čo budete potrebovať: 

  • 150 g mäkkého masla v izbovej teplote 
  • 2 vajcia
  • 150 g trstinového cukru 
  • 150 g maslových keksov
  • 70 g rozdrvených amaretti keksíkov
  • 200 g tmavej čokolády Lindt (87% kakaa)
  • 50 g rozdrvených pistácií alebo mandlí
  • 40 g Disaronno alebo rumu
  • práškový cukor 

Ako budete postupovať: 

V hrnci roztavíte nad parou rozlámanú čokoládu, pridáte maslo a potom ju necháte vychladnúť. Maslo vymiešate s cukrom a pridáte trochu Disaronna. Do zmesi pridáte celé vajcia a šľaháte, dokým nevznikne nadýchaná konzistencia. Potom do cesta pomaly zapracujete čokoládu s maslom a pridáte nalámané sušienky. Cesto vylejete na pečiaci papier, rozotriete ho špachtľou a zrolujete. Konce papiera na pečenie musia byť uzavreté. Salám nechajte v chladničke stuhnúť, trvá to cca 3 hodiny. Hotový salám môžete posypať práškovým cukrom a zviazať stuhou. Podávajte s chladeným pohárom Disaronna. 

 

Maková torta s citrónovým krémom

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 30 minút

Čas vychladnutia: 30 minút 

Počet porcií: 10-12

Čo budete potrebovať: 

Na korpus koláča:

  • 3 vajcia
  • 2 hrnčeky kryštálového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček arašidového oleja
  • 1 hrnček maku (nemletého)
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • voliteľné: drvené orechy alebo konzervované marhule

Na krém:

  • 250 ml studenej šľahačky
  • 200 g mascarpone
  • citrónovú šťava z 2 citrónov
  • citrónovú kôra z 1 citróna
  • 75 g práškového cukru
  • jahodový džem

Ako budete postupovať: 

V mise zmiešajte suché suroviny. Potom pridajte vajcia a tekuté ingrediencie a dobre premešajte. Nalejte zmes do formy na tortu. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia cca  20 až 30 minút. Korpus nechajte vychladnúť, potom ho nakrájajte na 3 alebo 4 rovnaké časti. Medzitým si dotuha vyšľahajte studenú šľahačku. Potom do nej opatrne zapracujte mascaprone, preosiaty cukor, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Korpus natrite krémom, jednu časť potrite džemom. Krém natrite aj po obvode torty, potom vložte do chladničky a nechajte stuhnúť. 

 

Kokosky s bielou čokoládou 

Čas prípravy: 25 minút

Čas pečenia: 20 minút

Počet porcií: 30

Čo budete potrebovať: 

  • 250 g strúhaného kokosu
  • 100 g nasekanej bielej čokolády 
  • 2 vajcia
  • 90 g hladkej múky
  • 80 g cukru
  • 80 g mäkkého masla
  • 5 g kypriaceho prášku do pečiva
  • štipku soli
  • práškový cukor

Ako budete postupovať: 

Maslo zmiešajte s cukrom, potom pridajte jedno vajce po druhom. Miešajte, pokým nevznikne homogénna zmes, potom pridajte preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli. Z cesta tvarujete malé guľky, do stredu pridáte kúsok bielej čokolády. Hotové kokosky poukladáte na plech vystlaný papierom na pečenie a necháte piecť v predohriatej rúre na 180 stupňov Celzia cca 20 minút. Po upečení posypte práškovým cukrom. Skladujte na tmavom mieste maximálne jeden týždeň. 

Katke ďakujeme za poskytnuté recepty. 

Ak sa vám páčia Katkine recepty a chceli by ste sa inšpirovať ďalšími receptami, nájdete ju na webe katushworld.com, instagrame alebo facebooku