Recept na tieto bezlepkové palacinky s jahodovou omáčkou si veľmi rýchlo obľúbiš. A prečo? Sú zdravšie, tak nadýchané, nelámu sa a chutia. Ženám, mamám i babičkám, vnúčatám, deťom aj chlapom. Tak schválne, daj si s nimi rande napríklad túto nedeľu a uvidíš, či sa stanú tvojou srdcovkou tak ako sa stali tou mojou. 🙂

 

Prečo jesť jahody?

Jahody obsahujú okolo 6-9% cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Jahody sú v skutočnosti pre obe skupiny veľmi vhodné ovocie, pretože obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín a tiež chróm, ktorý je pre spraco­­­­­vanie cukru v organizme dôležitý. Vysoký ob­sah ovocných kyselín má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdco­vo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje choleste­rol v krvi). Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jahody dávam do pozornosti najmä tým, ktorí chcú chrániť svoj mozog: jahody majú ochranný účinok na nervové bunky.

Bezlepkové palacinky s jahodovou omáčkou. Sú nadýchané a nelámu sa. ženuškáreň

Bezlepkové palacinky s jahodovou omáčkou. Sú nadýchané a nelámu sa. ženuškáreň

Bezlepkové palacinky s jahodovou omáčkou. Sú nadýchané a nelámu sa. ženuškáreň

Fotografie pripravila: Gabriela Ujcaková

 

Čas: 25 minút
Porcie: cca 6 – 8 ks

 

Čo budeme potrebovať?

Na bezlepkové palacinky:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 2 vajcia z voľného chovu
  • 250 g pohánkovej múky alebo inej bezlepkovej múky
  • štipku soli
  • 1 balíček vanilkového cukru v bio kvalite
  • 2 lyžice oleja
  • mätové lístky

Na jahodovú omáčku:

  • 2 hrste čerstvých jahôd
  • 1 balíček vanilkového cukru v bio kvalite
  • 2 – 3 lyžice vody
  • 1 lyžicu solamylu
  • citrónovú šťavu
  • mletú škoricu
  • lyžicu kvalitnej brandy

 

Ako budeme postupovať?

V mlieku rozmiešame vajcia s vanilkovým cukrom a štipkou soli. Po lyžiciach pridáme do cesty preosiatú múku. Na panvici necháme rozpáliť olej. Potom pridáme jednu žufanku cestu a rovnomerne ho rozlejeme po panvici, necháme opekať z každej strany do zlatista na miernom plameni.

Medzitým si môžeme pripraviť jahodovú omáčku. Jahody si nakrájame na malé kocky a dáme na panvicu, zalejeme troškou vody, ocukrujeme, pomiešame a necháme variť na miernom plameni. V jednej lyžici vody zmiešame jednu lyžicu solamylu a za stáleho a rýchleho miešania pridávame do jahodovej omáčky. Potom omáčka zhustne. Na záver môžeme pridať kvapku citrónovej šťavy, štipku mletej škorice, trošku vanilkovej esencie a lyžicu brandy. Jahodová omáčka nadobudne „luxusnejší“ nádych.

Celý recept nájdete aj v tomto videu, avšak je s tvarohovou plnkou.

 

Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:

Pokiaľ ste neprišli na chuť pohánkovej múke, mám pre vás jeden tip. Miesto nej môžete použiť univerzálny typ múky od značky Novalin, ten je na výrobu palaciniek ako stvorený 🙂 .

A čo sa týka ovocia, vrele vám odporúčam vyskúšať službu donášky ovocia a zeleniny priamo domov od Debničkári. Ponúkajú čerstvé a kvalitné potraviny zo slovenských fariem. Neviem ako vy, ale ja veľmi rada podporujem malé slovenské firmičky, ktoré sa snažia ponúknuť zákazníkovi to najlepšie a pri tom sa šetrne správajú k prírode.

Prajem ti dobrú chuť!

 

Ďalšie chutné recepty v zdravom šate nájdeš aj v mojej knihe TVOJA KNIHA DO KABELKY.

tvoja kniha do kabelky eshop

Tipy na zdravé a chutné hlavné jedlá bez lepku, vhodné aj pre vegetariánov: 

Quinoa na slano. Rascové karbonátky plnené tofu a šampiňónmi.