Recept na tieto bezlepkové palacinky s jahodovou omáčkou si veľmi rýchlo obľúbiš. A prečo? Sú zdravšie, tak nadýchané, nelámu sa a chutia. Ženám, mamám i babičkám, vnúčatám, deťom aj chlapom. Tak schválne, daj si s nimi rande napríklad túto nedeľu a uvidíš, či sa stanú tvojou srdcovkou tak ako sa stali tou mojou. 🙂
Prečo jesť jahody?
Jahody obsahujú okolo 6-9% cukrov (fruktóza a glukóza), čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia museli báť. Jahody sú v skutočnosti pre obe skupiny veľmi vhodné ovocie, pretože obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín a tiež chróm, ktorý je pre spracovanie cukru v organizme dôležitý. Vysoký obsah ovocných kyselín má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Na tráviaci trakt a srdcovo-cievny systém priaznivo vplýva pektín (vláknina, ktorá znižuje cholesterol v krvi). Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok. Ten je dokonca taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najsilnejším potravinovým antioxidantom vôbec. Jahody dávam do pozornosti najmä tým, ktorí chcú chrániť svoj mozog: jahody majú ochranný účinok na nervové bunky.
Fotografie pripravila: Gabriela Ujcaková
Čas: 25 minút
Porcie: cca 6 – 8 ks
Čo budeme potrebovať?
Na bezlepkové palacinky:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 vajcia z voľného chovu
- 250 g pohánkovej múky alebo inej bezlepkovej múky
- štipku soli
- 1 balíček vanilkového cukru v bio kvalite
- 2 lyžice oleja
- mätové lístky
Na jahodovú omáčku:
- 2 hrste čerstvých jahôd
- 1 balíček vanilkového cukru v bio kvalite
- 2 – 3 lyžice vody
- 1 lyžicu solamylu
- citrónovú šťavu
- mletú škoricu
- lyžicu kvalitnej brandy
Ako budeme postupovať?
V mlieku rozmiešame vajcia s vanilkovým cukrom a štipkou soli. Po lyžiciach pridáme do cesty preosiatú múku. Na panvici necháme rozpáliť olej. Potom pridáme jednu žufanku cestu a rovnomerne ho rozlejeme po panvici, necháme opekať z každej strany do zlatista na miernom plameni.
Medzitým si môžeme pripraviť jahodovú omáčku. Jahody si nakrájame na malé kocky a dáme na panvicu, zalejeme troškou vody, ocukrujeme, pomiešame a necháme variť na miernom plameni. V jednej lyžici vody zmiešame jednu lyžicu solamylu a za stáleho a rýchleho miešania pridávame do jahodovej omáčky. Potom omáčka zhustne. Na záver môžeme pridať kvapku citrónovej šťavy, štipku mletej škorice, trošku vanilkovej esencie a lyžicu brandy. Jahodová omáčka nadobudne „luxusnejší“ nádych.
Celý recept nájdete aj v tomto videu, avšak je s tvarohovou plnkou.
Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:
Pokiaľ ste neprišli na chuť pohánkovej múke, mám pre vás jeden tip. Miesto nej môžete použiť univerzálny typ múky od značky Novalin, ten je na výrobu palaciniek ako stvorený 🙂 .
A čo sa týka ovocia, vrele vám odporúčam vyskúšať službu donášky ovocia a zeleniny priamo domov od Debničkári. Ponúkajú čerstvé a kvalitné potraviny zo slovenských fariem. Neviem ako vy, ale ja veľmi rada podporujem malé slovenské firmičky, ktoré sa snažia ponúknuť zákazníkovi to najlepšie a pri tom sa šetrne správajú k prírode.
Prajem ti dobrú chuť!
Ďalšie chutné recepty v zdravom šate nájdeš aj v mojej knihe TVOJA KNIHA DO KABELKY.
Tipy na zdravé a chutné hlavné jedlá bez lepku, vhodné aj pre vegetariánov:
Quinoa na slano. Rascové karbonátky plnené tofu a šampiňónmi.