Toto je úžasný a zdravý recept pre všetkých milovníkov chleba. Šikovná foodblogerka Deniska pre teba pripravila oškvarkový kváskový chlieb. Je to topka!

Oškvarkový kváskový chlieb

Na rozkvas potrebujeme: 200 g pšeničnej chlebovej múky T650, 200 ml vody, 1 PL kvásku.

Ďalej potrebujeme: 
200 g špaldovej hladkej múky, 300 g pšeničnej chlebovej múky T650, 300 ml vody/acidofilného mlieka, 2 ČL soli, 2 PL husacej alebo kačacej masti, 100 g nadrobno nasekaných oškvarkov, na masti opraženú cibuľku.

Postup: Suroviny na rozkvas spolu zmiešame a necháme pri izbovej teplote prekvasiť cca 10 – 12 hodín, až kým cesto nezdvojnásobí objem. Prikryjeme, aby sme zabránili jeho obschnutiu. Rozkvas zmiešame s preosiatou múkou a vodou, prípadne kefírom, vďaka ktorému bude ešte chutnejší. Prikryjeme a necháme postáť 30 minút. Pridáme nadrobno nasekané oškvarky, opraženú cibuľku, husaciu alebo kačaciu masť a soľ. Spracujeme na kompaktné cesto a prikryté necháme kvasiť 2 hodiny. Počas kvasenia dvakrát preložíme. Cesto potom preložíme do škrobom vysypanej ošatky spojom nahor a necháme zdvojnásobiť jeho objem. Trvá to cca 2 – 3 hodiny v závislosti od teploty v miestnosti. Vykysnuté cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chceme, žiletkou narežeme, postriekame vodou a vložíme do rúry predhriatej na 250 stupňov. Pri tejto teplote pečieme 15 minút. Potom rúru vyvetráme, teplotu znížime na 190 stupňov a dopekáme ešte 30-35 minút. Chlebík je hotový, ak je zvuk po zaklopaní na jeho spodnú stranu dutý. Necháme ho úplne vychladnúť na mriežke. Potom konzumujeme.
Prajem ti dobrú chuť!
Oškvarkový kváskový chlieb od Denisy Kočanovej. Zamilujete sa do neho
Zdroj: Kváskové maškrty / Denisa Kočanová

 

Ak sa vám recept od Denisky Kočanovej páčil, podporte ju aj na sociálnych sieťach. Na Instagrame má účet Kváskové maškrty. Nájdete tam kopec inšpirácie na super kváskové recepty. My Deniske ďakujeme, chlebík sme vyskúšali. Bol výborný!