Známe foodblogerky zo slovenskej scény si pre vás pripravili vynikajúce veľkonočné recepty, za ktorými sa budete ešte dlho oblizovať. Čo tak si pripraviť mrkvovú roládu s tvarohovým krémom, jablkový tart alebo kysnuté koláčiky ako od babičky? Všetky recepty nájdete v našom článku.

 

Mrkvová roláda s orechovo-tvarohovým krémom od Lucie Súkeníkovej

Lucku fascinovalo varenie už od malička. Svojej záľube sa začala naplno venovať až keď zistila, že čaká prvého syna. Odvtedy experimentuje a prerába tradičné jedlá starých mám na vylepšenú a zdravšiu verziu. Lucka o sebe priznala, že je veľký milovník jedla a že čas strávený v kuchyni je pre ňu relaxom. Svedčia o tom aj jej knihy s receptami Moje skvelé jedloMoje skvelé koláčiky, Recepty našich starých mám a Moje najlepšie fit jedlá.  

IG: @moje.jedlo (Lucia Súkeníková) 
FB: MOJE JEDLO 
www.moje-jedlo.sk

Mrkvová roláda, jablkový tart a kysnuté koláčiky. Veľkonočné recepty, ktorými sa na sto percent zavďačíte každej návšteve
Zdroj: Lucia Súkeníková

Čo budeme potrebovať?

Na roládu:

  • 100 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky
  • 70 g trstinového cukru
  • 60 g mletých orechov
  • 1 lyžica prášku do pečiva (s vínnym kameňom)
  • štipku soli
  • 170 g strúhanej mrkvy
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice oleja
  • štipku vanilky
  • 60 ml mlieka

Na krém:

  • 50 g mletých orechov
  • 200 g kyslej smotany (ja som použila créme fraiche 30%)
  • 500 g tvarohu (pol na pol jemný a hrudkovitý)
  • štipku vanilky
  • cukor podľa chuti (2 lyžice)
  • čučoriedky
  • na ozdobenie mandle v čokoláde

Ako budeme postupovať?

Najskôr zmiešame suché suroviny, teda múku, cukor, orechy, prášok do pečiva, vanilku a potom pridáme žĺtky, olej, mlieko, zamiešame a pridáme mrkvu. Na záver primiešame sneh vyšľahaný z 3 bielok so štipkou soli. Rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na asi 15 – 20 minút. Ešte teplý korpus stiahneme z papiera a zabalíme do utierky. Necháme vychladnúť.

Krém si urobíme jednoducho tak, že zomleté orechy zmiešame s kyslou smotanou, tvarohom, vanilkou a cukrom. Vychladnutá roládu opatrne rozrolujeme, potrieme plnkou, posypeme čučoriedkami a naspäť pomocou utierky zavinieme. Plnkou potrieme aj povrch rolády, ozdobíme čokoládovými mandľami (alebo vajíčkami) a podávame. Tento dezert je kvôli tvarohu najlepšie pripraviť priamo pred podávaním, aby neobschol.

 

Jablkový tart od Patrície Molnárovej Turiničovej

Patrícia je jedinečnou slovenskou foodblogerkou v oblasti histamínovej intolerancie (HIT). V roku 2015 jej diagnostikovali toto ochorenie. S hrôzou zistila, čo všetko nemôže jesť, a tak sa rozhodla bojovať s touto chorobou po svojom. Začala sa venovať tvorbe zdravých receptov pre histaminikov. Dnes pomáha ľuďom s rovnakým ochorením, ktorí sa inšpirujú jej receptami na blogu. Minulý rok jej vyšla aj prvá kuchárska kniha HIT je zdravo žiť – Môj život s histamínovou intoleranciou, v ktorej nájdete recepty aj pekne spracovaný úvod do danej problematiky.

IG: @hitjezdravozit 
FB: Hitjezdravozit
Youtube: hitjezdravozit 
www.hitjezdravozit.sk 

Mrkvová roláda, jablkový tart a kysnuté koláčiky. Veľkonočné recepty, ktorými sa na sto percent zavďačíte každej návšteve
Zdroj: Patrícia Molnárová Turiničová

Čo budeme potrebovať na jablkový tart?

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g práškového trstinového cukru
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • 1 vajce
  • 150 g masla
  • 80 ml mandľového mlieka
  • 3 jablká
  • 2 PL medu
  • za hrsť pekanových orechov
  • 1 vajce na potretie

Ako budeme postupovať?

Múky zmiešame s cukrom a vínnym kameňom. Pridáme k nim maslo izbovej teploty, vajce a mandľové mlieko a ručne vypracujeme cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a na pol hodinku odložíme do chladničky. Medzitým si nakrájame jablká, a posekáme na menšie kúsky pekanové orechy. Cesto si rozdelíme na dve časti.

Prvú rozvaľkáme a uložíme do nízkej formy na tart. Popicháme ju vidličkou a poukladáme na ňu jablká. Posypeme pekanovými orechami a polejeme medom. Z druhej polovice cesta si narežeme prúžky, ktoré do kríža poprekladáme na jablká. Vajíčko ručne rozšľaháme a potrieme ním vrch koláča. Koláč pečieme pri 180°C do zlato-hneda (cca 25-30 minút).

 

Jednoduché kysnuté koláčiky ako od babičky od Zuzany Lackovej

Zuzka má 19 rokov, je študentkou 1.ročníka architektúry na STU v Bratislave. Hoci sa pečeniu a foteniu receptov venuje len rok, získala si už kopec fanúšikov, ktorí si jej pokrmy veľmi obľúbili. Zuzku najviac teší to, že si dokázala na sociálnych sieťach vybudovať všetko sama. Fanúšikovia ju podporujú, čo jej dodáva energiu a chuť pokračovať. Okrem tvorby obsahu na sociálne siete, si chodí rada zabehať a spáliť prebytočné kalórie z jej chutných koláčikov.

IG: zuzankalackova

Mrkvová roláda, jablkový tart a kysnuté koláčiky. Veľkonočné recepty, ktorými sa na sto percent zavďačíte každej návšteve
Zdroj: Zuzana Lacková

Čo budeme potrebovať?

Na cesto:

  • 300 ml mlieka
  • 40 g droždia
  • 3 PL cukru
  • 600 g polohrubej múky
  • 2 ČL soli
  • 100 ml olej

Na plnku:

  • 250 g Hery
  • 2 žĺtky
  • 2 ČL soli

Ako budeme postupovať?

V mlieku izbovej teploty rozmiešame cukor, droždie, 2 PL múky a necháme 15 minút postáť. Potom pridáme soľ, olej, po lyžiciach zvyšnú múku a vypracujeme hustejšie lepivé cesto. Necháme nakysnúť vo vymastenej miske cca 1 hodinu.

Na plnku zmiešame Heru izbovej teploty so žĺtkami a soľou. Cesto rozdelíme na 2 časti. Rozvaľkáme do dlhého obdĺžnika na hrúbku cca 1cm, natrieme plnkou a zvinieme do rolády. Povrch rolády tiež natrieme plnkou a posypeme podľa chuti (mak, sezam, rasca, paprika, syr). Pokrájame šikmým rezom na trojuholníky.

Pokladieme na suchý plech tesne vedľa seba, aby sa trojuholníky nepováľali. Pečieme asi 30 minút na 180°C. Po upečení necháme na plechu vychladnúť a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. U nás sa hneď zjedia, takže akékoľvek skladovanie neprichádza do úvahy 🙂 .

Dievčatám ďakujeme za recepty a želáme im krásne prežitie veľkonočných sviatkov.