Čo by to bola za Veľká noc, keby nám na stole chýbali sladké maškrty? Avšak pre gazdinky, ktoré frčia na rastlinnej strave to občas býva problém. Preto sme oslovili tri známe foodblogerky, ktorými sa pri zdravom pečení môžeš inšpirovať. Toto sú ich vegánske veľkonočné recepty nasladko. 

 

Rumová bábovka s kakaom od Nikolety Kováčovej

Azda najznámejšia vegan blogerka zo Slovenska pochádza z Piešťan. Momentálne žije v Prahe a venuje sa tvorbe obsahu na svoje sociálne siete vrátane YouTube kanálu. Nikoletu, ktorú poznáme aj pod prezývkou „Surová dcérka“ sa dostala k vegánstvu cez raw stravu. V súčasnosti sa venuje nielen kulinárskemu umeniu založenému na rastlinnej strave, ale aj etickým problémom, ktoré súvisia s vegánstvom. Bývala modelka sa podieľa na projektoch ako Veganizuj.sk, Vegapo.sk a dokonca je aj ambasádorkou Happy Cow pre mesto Bratislava.

www.dcerka.sk 

View this post on Instagram

Konečne sme pokrstili @plantaz.bistro! 💛 Prvá vegánska reštaurácia v Martine, kde sa najete famózne! Nehovorím to len pre to, že jej stvoritel @jviarcus je môj kamarát. On je totiž môj kamarát len pre to, že varí dobre! Inak by to nefungovalo 😂😉 Marcus mal dva roky vegánsku donášku jedla a konečne našli priestor, ktorý krásne prerobili. Drevo, sklo, kov. 👌 Ůtulné miesto kde bude podávať svoje vychýrené halušky, burgre, rezne, tempeh alebo aj pizzu. 🍕Budú aj jedlá bez lepku, raňajky, smoothies a donáška. A ja maximálne odporúčam pirohy plnené tempehom a hubami s kyslou kapustou.😍 teraz na youtube nájdete video, kde všetko to jedlo uvidíte. Nepozerajte ho hladní alebo bez jedla! 😎 Link v storíčkach a profile. Ktoré mesto ešte potrebuje svoju prvú vegánsku reštiku? 💜 ⚡ #plantazbistro #dnesjem #martin #veganslovakia #dnesjemvegan #kazdydenjemvegan #slovakblogger #czechblogger

A post shared by Nikoleta Kováč | Vegan recepty (@surovadcerka) on

Čo budeme potrebovať?

  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 350 ml sójového mlieka
  • 80 ml rumu
  • 100 ml oleja
  • 1 balenie kypriaceho prášku (12g)
  • 2 PL kakaa
  • 1/2 ČL mletej vanilky
  • štipku soli
  • kúsok rastlinného masla na vytretie formy
Vegánske veľkonočné recepty nasladko. Tieto maškrty zachutia naozaj každému
Zdroj: dcerka.sk

Ako budeme postupovať?

Začnite tým, že si zmiešate suché ingrediencie. Preosejte múku, pridajte cukor, štipku soli, kypriaci prášok a vanilku. V druhej mise zmiešajte sójové mlieko, rum s olejom a vylejte všetko k múke. Všetko spolu premiešajte, aby vzniklo viac tekuté cesto, ktoré sa ľahko leje. Miešajte, kým sa nestratia posledné stopy múky a nie ďalej.

Teraz si cesto rozdeľte na 2 približne rovnaké časti. Do jednej z nich pridajte 2 PL kakaa a znova zamiešajte. Toto cesto trošku viac zhustne po pridaní kakaa, takže pridajte trošku sójového mlieka, aby bolo zase tekutejšie. Začnite 1 PL mlieka. Formu na bábovku vytrite rastlinným maslom a jemne pomúčte, aby sa bábovka dala ľahko vyklopiť. Teraz môžete do formy vrstviť cesto podľa vášho vkusu. U nás sa vždy pridávalo svetlé cesto, potom čokoládové, ktoré sa jemne špachtľou postrčilo hlbšie do formy.

Vegan rumová bábovka sa pečie asi 40-45 minút na 180 stupňoch. Zohrev zdola aj zhora s ventilátorom. Bábovku môžete piecť už v rozohriatej rúbe, alebo zohrev zapnite až keď je bábovka v nej. Ak vám bude viac praskať spodná strana bábovky, začať s menšou teplotou môže pomôcť. Po 40 minútach bábovku skontrolujte špajdľou. Ak na nej žiadne cesto nezostáva, môžete vegan bábovku vybrať a nechať 10 minút vychladnúť. Potom ju vyklopte z formy a poprášte cukrom.

 

Makový mrežovník od Jesiky Žovinovej

Túto mladú 22-ročnú foodblogerku z Partizánskeho sme si obľúbili najmä kvôli jej nádherne spracovanému účtu na Instagrame. Followerov pravidelne dopuje oku lahodiacimi fotografiami jedla, ku ktorým pridáva aj recepty a veru jej výtvory stoja za to! Svoju kreativitu využíva pri varení i pri štúdiu na Fakulte architektúry. Vo voľnom čase rada cestuje, spoznáva architektúru a najmä ochutnáva jedlá. Zameriava sa na tvorbu zdravších receptov z rôznych zahraničných kuchýň. Jej veľkým snom je otvoriť si gastro podnik alebo vyrobiť produkty, ktoré by boli distribuované do obchodných reťazcov.

www.jessliciouskitchen.eu

View this post on Instagram

✨Nebojte sa snívať 😍 Pred rokom, keď som vošla v Rakúsku do obchodu @sonnentor.cz , povedala som si, že pre nich by som raz chcela niečo robiť ❤️ Páčil sa mi celkovo ich koncept a kvalita produktov a túžila som niekedy navštíviť ich výrobňu 🤗 ☕ A tak teraz tam idem po roku a vidím, že sa oplatí vysnívať si niečo, hlavne v to veriť a podnikať kroky k naplneniu tohto sna… Máte aj vy nejaké sny, ktoré si predstavujete? Dôležité je hovoriť o nich ako keby sa to už onedlho malo stať 😉❤️❤️ … ✨ Don't be afraid to dream 😍 When I visited @sonnentor.cz store for the first time last summer I was sure that I want to work for them ❤️ I love their concept and quality of products and I have dreamed about visiting their factory 🤗 ☕ And now I travel to see everything I have imagined in my head and make this dream real… Do you have dreams too? It is important to talk about them as they were real soon 😉❤️❤️ … #dreams #dreamer #dreamerandcreator #wish #believe #mindset #mysel #sny #slovakgirl #slovakia #slovensko #bratislava #travel #sonnentor #dnescestujem @dnes_cestujem #daybyme #radost #foodbloger #blogerlife #bbctravels #portrait #nikon #snivaj #beauty #naturalbeauty #curlygirl #streets

A post shared by Jess l 22 l Slovakia (@jessliciouskitchen) on

Čo budeme potrebovať?

Na mrežovník:

  • 300 g špaldovej hladkej múky
  • 150 g mletých mandlí
  • 200 g vegánskeho masla Alsan alebo klasické maslo pre vegetariánsku verziu (nechať zmäknúť na pár minút a nakrájať na kocky)
  • 1 ľanové vajíčko (1 PL mletého ľanového semienka + 3 PL vody = zamiešať a nechať stuhnúť na 10 minút) alebo 1 vajce pre vegetariánsku verziu
  • 100 g kokosového alebo trstinového cukru
  • 2-3 PL studenej vody
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • kôru z jedného citróna

Na plnku:

  • 200 g mletého maku od Sonnentor
  • 300-350 g slivkového džemu
  • 5 PL datľového sirupu
  • 50 ml rumu
  • šťavu z citróna
  • masla Alsan alebo klasické roztopené maslo pre vegetariánsku verziu
Vegánske veľkonočné recepty na sladko. Tieto maškrty zachutia naozaj každému
Zdroj: jessliciouskitchen

Ako budeme postupovať?

Zmiešajte všetky suroviny na cesto rukami a vytvorte súdržné mäkké, ale nelepivé cesto, ktoré zabalíte do potravinárskej fólie a dáte stuhnúť aspoň na hodinu do chladničky. Môžete pridať vodu alebo viac múky, ak cesto nemá správnu konzistenciu. Zatiaľ si zmiešajte všetky suroviny na plnku a sladkosť dolaďte podľa chuti. Dajte plnku do chladničky. Vychladnuté cesto si rozdeľte na dve časti, pričom trocha väčšiu polovicu nechajte na spodok a menšiu na mriežku.

Časť cesta na spodok plechu o rozmere 25×35 cm rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku asi 4-5 mm. Cesto dajte na spodok vymasteného plechu, a ak treba, orežte prečnievajúce okraje a cesto potom popichajte vidličkou a dajte do chladničky na 30 minút stuhnúť. Cesto na mriežku si tiež rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a urobte si za pomoci pásika 1,5 cm široké pásiky. Potom dajte do chladničky.

Pokým sa cesto chladí, predhrejte rúru na 180 stupňov a vytiahnite si plnku z chladničky. Poriadne premiešajte a skontrolujte, či netreba pridať viac džemu alebo masla, aby nebola suchá. Na spodný plát rovnomerne rozotrite plnku a vytvorte pomocou pásu cesta mriežku. Pečte pri 180 stupňoch Celzia asi 35-40 minút. Je potrebné koláčik sledovať, a ak budete vidieť, že je mriežka jemne hnedá, tak koláčik treba vytiahnuť. Mrežovník chutí ešte lepšie na druhý či tretí deň, keď sa všetky chute v plnke prepoja.

 

Proteinové kakaové gule od Daniely Ziatikovej

Daniela je osobná a online trénerka žijúca vo Veľkej Británii, ktorá pomáha ľuďom obľúbiť si zdravý životný štýl aj prostredníctvom delikátnych receptov. Na jej profile na Instagrame je vidieť, že si dá na obsahu, a najmä kvalite fotiek, veľmi záležať. Sama totiž tvrdí, že fotenie je jej veľká záľuba, rovnako ako tvorba obsahu pre sociálne média. Vytvára nenáročné a veľmi chutné recepty zamerané pre ľudí, ktorí vyhľadávajú len rastlinnú stravu.

www.thrivebydaniela.com

Čo budeme potrebovať na 8 kusov?

  • 1 a 1/2 šálky datlí medjool
  • 1/2 šálky kokosovej múky
  • 1/2 šálky rastlinného proteínu
  • 1/2 šálky kešu orechov
  • 1/4 šálky kakaových bôbov
  • 1 PL mandľového masla
  • 1 ČL maca prášku
  • 1/2 šálky strúhaného kokosu na obaľovanie

Ako budeme postupovať?

Do kuchynského mixéra pridáme kokosovú múku, rastlinný proteín, kakaové bôby a kešu orechy. Mixujte dokým orechy nie sú rozdrvené. Potom pridáme maca prášok a datle. Opäť pomixujeme. Z hotového cesta pripravujeme guličky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Hotové guličky môžete odložiť do chladničky a potom si ich kedykoľvek servírovať.

Vegánske veľkonočné recepty na sladko. Tieto maškrty zachutia naozaj každému Makový mrežovník od Jesiky ŽovinovejTúto mladú 22-ročnú foodblogerku z Partizánskeho sme si obľúbili najmä kvôli jej nádherne spracovanému účtu na Instagrame. Followerov pravidelne dopuje oku lahodiacimi fotografiami jedla, ku ktorým pridáva aj recepty a veru jej výtvory stoja za to! Svoju kreativitu využíva pri varení i pri štúdiu na Fakulte architektúry. Vo voľnom čase rada cestuje, spoznáva architektúru a najmä ochutnáva jedlá. Zameriava sa na tvorbu vegánskych receptov z rôznych zahraničných kuchýň. Jej veľkým snom je otvoriť si gastro podnik alebo vyrobiť produkty, ktoré by boli distribuované do obchodných reťazcov.IG: jessliciouskitchenwww.jessliciouskitchen.euČo budeme potrebovať?Na mrežovník:300 g špaldovej hladkej múky150 g mletých mandlí200 g vegánskeho masla Alsan1 ľanové vajíčko (1 PL mletého ľanového semienka + 3 PL vody = zamiešať a nechať stuhnúť na 10 minút)100 g kokosového alebo trstinového cukru2-3 PL studenej vody1 PL citónovej šťavykôru z jedného citrónaNa plnku:200 g mletého maku od Sonnentor300-350 g slivkového džemu5 PL datľového sirupu50 ml rumušťavu z citrónamasla AlsanZdroj: jessliciouskitchenAko budeme postupovať?Zmiešajte všetky suroviny na cesto rukami a vytvorte súdržné mäkké ale nelepivé cesto, ktoré zabalíte do potravinárskej fólie a dáte stuhnúť aspoň na hodinu do chladničky. Môžete pridať vodu alebo viac múky, ak cesto nemá správnu konzistenciu. Zatiaľ si zmiešajte všetky suroviny na plnku a sladkosť dolaďte podľa chuti. Dajte plnku do chladničky. Vychladnuté cesto si rozdeľte na dve časti, pričom trocha väčšiu polovicu nechajte na spodok a menšiu na mriežku.Časť cesta na spodok plechu o rozmere 25×35 cm rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku asi 4-5 mm. Cesto dajte na spodok vymasteného plechu a ak treba orežte prečnievajúce okraje a cesto potom popichajte vidličkou a dajte do chladničky na 30 minút stuhnúť. Cesto na mriežku si tiež rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a urobte si za pomoci pásika 1,5 cm široké pásiky a tiež dajte do chladničky.Pokým sa cesto chladí predhrejte rúru na 180 stupňov a vytiahnite si plnku z chladničky a poriadne premiešajte a skontrolujte, či netreba pridať viac džemu alebo masla, aby nebola suchá. Na spodný plát rovnomerne rozotrite plnku a vytvorte pomocou pásu cesta mriežku. Pečte pri 180 stupňoch celzia asi 35-40 minút. Je potrebné koláčik sledovať a ak budete vidieť, že je mriežka jemne hnedá, tak koláčik treba vytiahnuť. Mrežovník chutí ešte lepšie na druhý či tretí deň, keď sa všetky chute v plnke prepoja.Proteinové kakaové gule od Daniely Ziatikovej Daniela je osobná a online trénerka žijúca vo Veľkej Británii, ktorá pomáha ľuďom obľúbiť si zdravý životný štýl aj prostredníctvom delikátnych receptov. Na jej profile na Instagrame je vidieť, že si dá na obsahu a najmä kvalite fotiek veľmi záležať. Sama totiž tvrdí, že fotenie je jej veľká záľuba rovnako ako tvorba obsahu pre sociálne média. Vytvára nenáročné a veľmi chutné recepty zamerané pre ľudí, ktorí vyhľadávajú len rastlinnú stravu.Čo budme potrebovať na 8 kusov?1 a pol šálky ďatlí medjool pol šálky kokosovej múky pol šálky rastlinného proteinu pol šálky kešu orechov štvrť šálky kakaových bôbov 1 PL mandľového masla 1 ČL maca prášku pol šálky strúhaného kokosu na obaľovanie Ako budeme postupovať? Do kuchynského mixéra pridáme kokosovú múku, rastlinný protein, kakaové bôby a kešu orechy. Mixujte dokým orechy nie sú rozdrvené. Potom pridáma maca prášok a ďatle. Opäť pomixujeme. Z hotového cesta pripravujeme guličky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Hotové guličky môžete odložiť do chladničky a potom si ich kedykoľvek servírovať.  
Zdroj: Daniela Ziatikova

 

Dievčatám ďakujeme za prípravu zdravých receptov. Veríme, že vám budú chutiť rovnako ako nám v redakcii. Prajeme krásne prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu najbližších a s tým najlepším jedlom. Lebo s ním sa oslavuje vždy o trošku lepšie 🙂 .