Miluješ tradičné jedlá, ktoré nestoja veľa peňazí a sú hotové sú raz-dva? Perkelt je pravdepodobne jedným z nich. Ak si celiatik či nemáš rád mäso, tento recept je priamo stvorený pre teba. Poď si vychutnať klasiku na vylepšený, zdravší spôsob. Predstavujem ti môj vegetariánsky perkelt s bezlepkovými haluškami a tofu.
Prečo jesť hlivu ustricovú?
Hliva ustricová patrí medzi najvzácnejšie jedlé huby, aké poznáme. Obsahuje celú zbierku vitamínov skupiny B, ale aj vitamín C. Nájdete v nej aj minerálne látky ako horčík, vápnik, draslík, selén, železo či sodík a zinok. Niet sa teda čo čudovať, že je táto huba malým zázrakom pre naše zdravie. Má posilňujúci účinok na srdce aj cievy, a to najmä preto, že obsahuje látku s názvom lovostatín a je bohatá na vlákniny. Vďaka tomu dokáže znižovať „zlý“ cholesterol a má dobrý vplyv na hladinu tukov v krvi. Hliva je antioxidant a vďaka tomu, že sa v nej ukrýva veľa bielkovín a vlákniny, je využívaná ako pomocník aj pri diétach. Pomáha pri detoxikácii čriev a dopomáha k ich správnemu fungovaniu. Podporuje aj váš metabolizmus.
Zdroj fotografie: Gabriela Ujcaková
Čas: 35 minút
Porcie: 4
Čo budeme potrebovať?
Na bezlepkové halušky:
- 300 g bezlepkovej múky (Novalin: Promix Universal)
- 100 ml vlažnej vody
- štipku soli
- 1 vajce
Na vegetariánsky perkelt:
- 1 menšiu bielu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 200 g hlivy ústricovej
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- mletá červená paprika sladká
- kari
- mleté čierne korenie
- soľ
- 250 g údeného tofu
Ako budeme postupovať?
Všetky ingrediencie na halušky vymiešame. Dáme zovrieť vodu v hrnci a osolíme ju. Pomocou haluškára pretláčame cesto cez dierky do vriacej vody. Keď halušky vyplávajú nahor, sú uvarené. Halušky scedíme a opláchneme vlažnou vodou.
Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak dosklovita. Pridáme na kocky nakrájanú hlivu a ešte chvíľu opekáme. Potom posypeme červenou paprikou, osolíme, okoreníme a podlejeme troškou vody. Varíme cca 10 – 15 minút. Potom všetky vymixujeme tyčkovým mixérom, pridáme smotanu a premiešame.
Tofu nakrájame na malé kocky, osolíme a okoreníme. Na olivovom oleji ho opekáme cca 6 – 8 minút. Potom ho pridáme ku haluškám s vegetariánskym perkeltom a môžeme podávať.
Prajem ti dobrú chuť!
Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:
Pokiaľ obľubujete hustejší perkelt, odporúčam si tento tip. 2 lyžice solamylu zmiešajte s decilitrom vody a za stáleho miešania prilievajte do horúceho perkeltu. Ak nemáte problém s múkou, obmeňte ju miesto solamylu a postupujte rovnako. Poznámka: solamyl zahustí ihneď, no o pár hodín vám jedlo opäť trošku zriedne. Keď zahustíte múkou, jedlo potrebuje ešte pár minút na úplne zhustnutie. Pri múke platí čím dlhšie stojí jedlo, tým hustejší sa stáva pokrm. Výber zahusťovadla teda nechávam na vás 🙂 .
Ďalšie chutné recepty v zdravom šate nájdeš aj v mojej knihe TVOJA KNIHA DO KABELKY.
Nevieš, čo uvariť na obed? Inšpiruj sa zdravými receptami teraz:
Rascové karbonátky plnené tofu a šampiňónmi
Talianske krémové rizoto so sušenými paradajkami a listami špenátu