Foodblogerka Peťka si pre teba pripravila senzačné recepty z ľahko dostupných surovín. Pokrmy sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia rôznymi intoleranciami alebo obmedzujú konzumáciu živočíšnych produktov. Prajeme ti dobrú chuť. 

Petra Nevlahová si vzťah k vareniu vybudovala až keď bola tehotná. Počas materskej sa zdokonalila v pečení a neskôr sa o svoje recepty začala deliť aj na Instagrame @kitchen_by_peti. Väčšinou pripravuje zdravé jedlá vhodné pre ľudí s rôznymi intoleranciami. Na svoje si prídu aj ženy, ktoré sa snažia udržať fit, ale aj prívrženci rastlinného stravovania. Viac informácii o Peťke nájdete aj na jej webe kissbypeti.com.  

Kelová polievka s hráškom ideálna pre vegánov 

Čas prípravy: 20 minút 

Počet porcií: 4

Čo budete potrebovať: 

  • 1 sáčok malých kelových hlavičiek
  • 1 menšiu mrkvu
  • 1 menší petržlen
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • väčšiu hrsť mrazeného hrášku
  • 0,7 litra zeleninového vývaru
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

Ako budete postupovať: 

Zeleninu očistíme a nakrájame, pretlačený cesnak orestujeme na olivovom oleji, pridáme mrkvu a osolíme, chvíľu restujeme, pridáme zeleninu, zalejeme vývarom. Varíme kým zelenina nezmäkne. Rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme podľa potreby.

 

Vegánske špagety bolognese s tempehom

Doba prípravy: 30 minút 

Počet porcií: 6

Čo budete potrebovať: 

  • 2 väčšie mrkvy
  • 2 väčšie petržleny
  • 500 g šampiňónov
  • 1 červenú cibuľu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 4 menšie paradajky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 0,7 dcl bieleho vína (môže byť aj červené)
  • 1 balenie marinovaného tempehu
  • olivový olej
  • koreniny: soľ, čierne korenie, bazalku, oregano, tymián a chilli podľa chuti
  • 500 g celozrnných špagiet
  • vegánsky parmezán

Ako budete postupovať: 

Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky, cesnak môžete nechať vcelku, cibuľu na mesiačiky. Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme. Pečieme cca 30 minút na 200 stupňov. Kým nebude zelenina opečená. Po upečení dáme zeleninu do blendera (mixéra), zalejeme 2 dcl vývaru, aby zmes zostala trošku tuhšia, nie úplne krémová. Na oleji si opražíme tempeh. Pridáme zeleninovú zmes a podlejeme bielym vínom. Chvíľu podusíme a zalejeme vývarom, za občasného miešania necháme zovrieť. Pridáme soľ, čierne korenie, bazalku, oregano, tymián. Dáme variť špagety klasickým spôsobom. Podávame s vegánskym parmezánom.

 

Celozrnné bryndzové pirohy

Doba prípravy: 90 minút 

Počet kúskov: 50

Čo budete potrebovať: 

Na cesto:

  • 350 ml prevarenej vody
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 500 g múky (250 g celozrnnej špaldovej hladkej a 250 g celozrnnej špaldovej polohrubej)

Na plnku:

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 250 g bryndze
  • kôpor
  • soľ

Na servírovanie:

  • kyslú smotana
  • slaninku 
  • jarnú cibuľku

Ako budete postupovať: 

Do prevarenej horúcej vody dáme prášok do pečiva a počkáme, kým trošku vychladne. Zmiešame s múkou a soľou. Uvarené zemiaky v šupke očistíme a nastrúhame na najmenšie. Pridáme bryndzu, kôpor a soľ podľa chuti. Naplníme pirohy plnkou a dáme do osolenej vriacej vody. Počkáme, kým vyplávajú na povrch a vyberieme. Servírujeme s kyslou smotanou, slaninkou a jarnou cibuľkou alebo podľa chuti. 

 

Celozrnné kysnuté buchty

Doba prípravy: 120 minút 

Počet kúskov: 50

Čo budete potrebovať: 

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 4 lyžice hnedého cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (môžete vynechať)
  • soľ
  • 200 ml rastlinného oleja 
  • 375 ml vlažného mlieka 
  • slivkový džem 
  • maslo 

Ako budete postupovať: 

Zo 100 ml mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Múku preosejeme do veľkej misy, pridáme soľ, kvások, olej, zvyšok mlieka a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Poprášime múkou a na teplom mieste necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto párkrát prehnetieme. Ja si ho delím na 4 časti. Každú časť potom rozdelím na cca 16 kúskov – záleží na tom, aké veľké buchty chcete mať. Cesto vyvaľkáme a na každú časť dáme lekvár a zabalíme do cesta, dáme na plech balenou časťou dole. Keď máme cesto naplnené, potrieme buchty poriadne roztopeným maslom. Dáme piecť na 200 stupňov Celzia na zhruba 20 minút. Keď sa buchty dopečú, potrieme ich cukrovou vodou. Nakoniec poprášime podľa uváženia práškovým cukrom.

 

Celozrnná tvarohová bábovka 

Doba prípravy: 120 minút 

Počet kúskov: 12

Čo budete potrebovať: 

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 60 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 250 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Na plnku:

  • 500 g odtučneného mäkkého tvarohu
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžičku vanilkovej pasty alebo 1 vanilkový struk
  • 100 ml mlieka
  • čerstvé ovocie (ja som použila marhule) 

Ako budete postupovať: 

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, potom pomaly prilievame olej a mlieko. Zmiešame si múku, kakao a prášok do pečiva a pridáme do mokrej zmesi. V miske vymiešame všetky suroviny na plnku. Do formy, ktorú vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou, budeme

vrstviť cesto, plnku, marhule, dáme dve vrstvy a končíme cestom. Pečieme na 200 stupňov Celzia, po 10 min znížime teplotu na 160 stupňov a dopečieme.

Peťke ďakujeme za poskytnuté recepty.