Aby ste si mohli vychutnať dokonalú atmosféru Vianoc pripravili sme pre Vás spolu s HELOU Sweet Factory chutné recepty na nielen voňavé medovníčky, ale aj lahodné gaštanové guličky, ktorých chuť nesklame žiadneho z vašich vianočných hostí.
Mäkké medovníky
Vo vianočnom období nie je nič lepšie ako vychutnať si medovníky pri šálke teplého čaju alebo si nimi dokonca ozdobiť vianočný stromček. Ak sú aj pre vás medovníky neodmysliteľným symbolom Vianoc tento recept je pre vás ako stvorený.
Na 60 ks medovníkov budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 160 g medu
- 160 g kryštálového cukru
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžičku škorice
- štipka kakaa
- drvené klinčeky
- mletý zázvor
- badyán (alebo 1 lyžička korenia na perníčky)
- +2 vajcia na potretie
Ako budeme postupovať?
Najskôr si v miske zmiešame múku, sódu a všetky koreniny. Potom v hrnci roztopíme maslo, cukor a med. Privedieme do varu. Do horúcej zmesi postupne sypeme múčnu zmes a miešame. Necháme čiastočne vychladiť a následne pridáme vajcia. Ručne vymiesime hladké tuhé cesto. Cesto necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku 5mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme pri 180 stupňoch 8 minút. Ešte za horúca potierame medovníky vyšľahaným vajíčkom.
TIP: HELOU Sweet Factory je výrobňa sladkých dobrôt, v ktorej vždy s láskou napečú nielen na Vianoce, ale aj na svadby, oslavy či len tak na osladenie bežného dňa. Ak ste zvedavé na ich výtvory navštívte ich instagramový profil.
Gaštanové guľky
Ak ste milovníčkami gaštanov tento famózny recept jednoducho musíte vyskúšať! Príprava je rýchla a jednoduchá, čo v predvianočnom zhone ocenia mnohé z vás.
Na 70 ks guličiek budeme potrebovať:
- 500 g gaštanového pyré
- 130 g celozrnných sušienok alebo pomletých detských piškót
- 90 g práškového cukru
- 125 g masla
- 1 lyžičku vanilkovej esencie
- 1 polievkovú lyžicu rum alebo rumovej arómy
- čokoládovú polevu
- lúpané mandle
Ako budeme postupovať?
Všetky ingrediencie si ručne vymiesime na hladké cesto. Necháme aspoň 1 hodinu odpočívať v chladničke. Potom z cesta tvarujeme guličky veľké asi ako čerešňa. Polejeme roztopenou čokoládou. Na vrch zapichneme celú mandlu a necháme zatuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa. Servirujeme v malých papierových košíčkoch
Helenke z HELOU Sweet Factory ďakujeme, že sa s nami podelila o chutné recepty a želáme jej sladké Vianoce!
Inšpirujte sa ďalšími skvelými receptami zo Ženuškárne! Tieto odporúčame:
Recept pre všetky športovkyne! Čokoládový proteínový chlieb bez múky