Poznáš ten pocit, keď sa naozaj potrebuješ naučiť niečo súrne do školy, no vôbec sa nesústredíš? Možno len potrebuješ doplniť dávku sacharidov. Otvoriť čokoládu je síce jednoduchšie, no ak dáš prednosť zdravej variante, urobíš oveľa lepšie. Preto sme pre teba pripravili recept na senzačné cookies bez lepku. Zopár ich určite zober aj pre svojich kamarátov. Nie je nič lepšie, ako príjemné posedenie v kruhu najbližších s limčou v ruke a niečím sladkým na chrúmanie. 

Naše bezlepkové cookies sme pripravili z jednoduchých a dostupných ingrediencii na trhu. Základ tvoria ovsené vločky, použili sme tie bez lepku (zoženieš napríklad v DM drogérii) a nastrúhaná cuketa, ktorá je obľúbená najmä u športovcov. Obsahuje totiž veľmi málo kalórii, žiaden tuk, za to vitamínov má dostatok. Je v nej veľa vitamínu B, ktorý pomáha premieňať sacharidy a proteíny na energiu. Nechýba ani vláknina, vďaka ktorej máme dobré trávenie. Na výrobu cookies sme použili aj kvalitné orieškové maslo a med od slovenského výrobcu. Obohatili sme ich aj o vitamíny z chia semiačok, ktoré sú veľkým zdrojom rastlinných bielkovín. 

Hotové cookies sú chrumkavé, vo vnútri vláčne a ani by si nespoznala, že obsahujú cuketu. Nám najviac chutia s limonádou od slovenskej značky Manaroots. Za výrobou remeselných limonád stojí skupinka ambicióznych Slovákov, ktorí sa rozhodli robiť veci inak – lepšie. Páči sa nám, že sa snažia zákazníkom ponúkať kvalitu s dôrazom na ochranu životného prostredia. Všetky limonády sa totiž predávajú v eko obaloch. K učeniu po nociach odporúčajú otvoriť Ibištekovú limonádu, ktorá dokonca aj zlepšuje imunitu. Pre tých, ktorí potrebujú povzbudiť a dostať do seba nejaký ten kofeín, radia siahnuť po remeselnej limonáde Matéčko Limetka. 

zdroj: Ženuškáreň

Recept na cookies bez lepku

Čas: 25 minút

Porcie: približne 14 kúskov cookies 

Recept je vhodný pre: celiatikov, bezlaktózových, vegetariánov, športovcov, deti, študentov

Čo budeš potrebovať? 

  • ½ hrnčeka orieškového masla (my sme použili od značky PureNuts)
  • ¼ hrnčeka medu 
  • 1 stredne veľký banán 
  • 1 vajíčko z podstielkového chovu 
  • 1 hrnček ovsených vločiek (odporúčame polovicu rozmixovať na múku a polovicu nechať vcelku)
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov 
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • štipku soli 
  • 1 hrnček nastrúhanej cukety (poriadne ju vyžmýkaj, nech v nej neostane veľa vody)
  • 2 lyžičky chia semiačok

Ako budeš postupovať? 

Rúru nechaj vyhriať na 180 – 190 stupňov Celzia. Na veľký plech polož papier na pečenie. Do misky daj orieškové maslo, med, rozpučený banán, vajce a poriadne zmiešaj (môžeš na to použiť aj mixér). Pridaj ovsené vločky, kypriaci prášok, škoricu, soľ, chia semienka a zmiešaj. Nakoniec primiešaj nastrúhanú cuketu. Cesto by malo byť husté tak akurát. Na papier na pečenie vždy pridaj po dve lyžice cesta a vytvaruj z neho cookies. Nechaj piecť približne 15 minút alebo až do zlatohneda. Hotové cookies bez lepku servíruj so slovenskou limonádou od značky Manaroots.


Prajeme ti dobrú chuť!