Ideálna kombinácia zeleniny sa krásne snúbi s vybranými indickými koreninami. Poď si pripraviť cícerovú polievku trošku ináč. Krémová konzistencia a jemne pikantná chuť, taká je moja cícerová polievka.
Prečo jesť cícer?
Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z neho pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme dostať do tela. Obrovskou výhodou tiež je, že varením a ani konzervovaním nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek, čo sa pri iných druhoch potravín nestáva. Potom sú to aj vitamíny skupiny B a draslík. Je bohatým zdrojom bielkovín, i preto sa ho odporúča konzumovať aspoň jedenkrát týždenne. Často ho jedávajú aj vegetariáni, pretože im nahrádza mäsový podiel v strave.
Zdroj fotografie: Gabriela Ujcaková
Čas: 30 minút
Porcie: 4
Čo budeme potrebovať?
- 1 stredne veľkú brokolicu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšiu bielu cibuľu
- 200 g uvareného cíceru
- 100 ml smotany na šľahanie 33%
- korenie graham masala
- kajánské korenie
- mleté čierne korenie
- soľ
- olivový olej
Ako budeme postupovať?
Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Pridáme očistenú a nakrájanú brokolicu, uvarený cícer a zalejeme cca 1 l vody alebo zeleninovým vývarom. Pridáme všetky koreniny. Privedieme do varu, potom stíšime plameň a necháme variť ešte cca 15 – 20 minút. Hotovú polievku vymixujeme tyčkovým mixérom, potom pridáme ešte smotanu na varenie, premiešame, prípadne dochutíme a môžeme podávať.
Prajem ti dobrú chuť!
Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:
Moje obľúbené značky korenín pochádzajú z Českej republiky, konkrétne sú to firma Davidovo koření a Sonnentor. Produkty sa dajú zakúpiť aj online v eshopoch. Sonnetor ponúka už predpripravené krabičky plnené zmesou kvalitných korenín. Naopak v predajni, kde ponúkajú Davidovo koření si môžete sami vziať do papierového vrecúška toľko, koľko potrebujete. Najlepšie na nich je, že sú bez glutamanov.
Ďalšie chutné recepty v zdravom šate nájdeš aj v mojej knihe TVOJA KNIHA DO KABELKY.
Koláče a sladké dobroty ideálne ku kávičke:
Čokoládové muffiny s banánom a orieškami – bez lepku
Famózna cviklová torta s čokoládou a tvarohovým krémom – bez lepku