Radi by ste si pripravili dobré raňajky, obed alebo večeru, no omrzeli vás klasické recepty? Prinášame vám zopár inšpirácií na rýchle a zdravé jedlá od slovenskej foodblogerky La PetiteMary.

Mária Šimková je slovenská foodblogerka, ktorá vystupuje na sociálnych sieťach pod umeleckým menom La PetiteMary, V októbri minulého roka vyšla jej prvá kuchárska kniha s názvom Medzi jedlom a láskou, okrem toho má doma tri deti a skvelého manžela. Mária o sebe tvrdí, že nie je žiadny šéfkuchár ani odborník, ba dokonca ani fotograf. Je len obyčajná žena, ktorá miluje varenie, pečenie, čas v kuchyni a záleží jej na tom, čo doma jedia a práve preto sa venuje foodblogerstvu.

Zdroj: La PetiteMary

Krémová petržlenová polievka s miso pastou

Čo budete potrebovať?

  • 700 g petržlenu
  • 70 g zemiakov
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 CL zázvoru
  • olivový olej
  • soľ
  • kurkumu
  • cca 700-800 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • cca 1 ČL miso pasty (množstvo miso závisí od zvoleného druhu miso pasty aj od vašich chutí, ako ste zvyknutí)
  • 150-200 ml smotany na šľahanie (alebo iná rastlinná smotana alebo kokosové mlieko, ale iba trošku silná kokosová chuť sa v tejto polievke mierne bije, aspoň pre mňa)
  • citrónovú šťavu, maslo na dochutenie
  • krutóny, klíčky, tekvicové semiačka

Ako budete postupovať? 

Rúru zapneme na 190°C. Ošúpanú zeleninu nakrájame na menšie kúsky a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Posolíme, pridáme olivový olej a kurkumu a pečieme približne 25-35 minút. Po upečení zeleninu vložíme do mixéra, pridáme vodu alebo vývar (mierne zohriate), miso pastu, smotanu alebo trošku kokosového mlieka a rozmixujeme dohladka. Ak nemáte tak veľký mixér, smotanu môžete pridať po rozmixovaní na záver do hrnca alebo celú polievku rozmixovať ponorným mixérom. Polievku podávame s tekvicovými semiačkami, klíčkami alfalfa a s krutónmi s kváskového chlebíka.

Zdroj: La PetiteMary

Vegetariánske kari

Čo budete potrebovať? 

  • misku červenej šošovice
  • olivový olej alebo prepustené maslo
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL strúhaného zázvoru
  • 3- 4 dl kokosového mlieka alebo jedna plechovka kokosového mlieka
  • koreniny – zmes korenia – ras el hanout, garam masala, kari korenie, červená paprika, kurkuma, rasca, koriander, chilli
  • soľ
  • dva batáty
  • 1 brokolicu
  • misku hrášku
  • misku kukurice
  • misku zelených luskov
  • 4 mrkvy
  • koriandrovú vňať
  • trošku citrónovej šťavy
  • basmati alebo natural ryžu

Ako budete postupovať? 

Deň vopred si namočíme šošovicu do vody. V deň prípravy ju zlejeme a poriadne prepláchneme. Ak by ste chceli do kari pridať trebárs cícer, ten si uvarte zvlášť v hrnci. Brokolicu rozdelíme na menšie časti, umyjeme, mierne osušíme a hodíme na plech na pečenie. Osolíme, pridáme trošku kari korenia, trošku olivového oleja  a pečieme na 200 stupňoch, cca 20 minút. Alebo ju môžeme uvariť al dente v osolenej vriacej vode. Na panvicu dáme olivový olej alebo prepustené maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak a asi za lyžicu, na tenké plátky, nakrájaného zázvoru (deťom som na panvicu pridala len trošku). Všetko spolu krásne orestujeme. Teraz je čas pridať na panvicu všetky koreniny, stíšiť plameň, pridať 1 lyžicu vody, (aby koreniny neprihoreli) a nechať koreniny rozvoňať. Deťom pridávam len kurkumu, sladkú papriku, trošku kari korenia. Keď koreniny rozvonia celý dom, pridáme k nim kokosové mlieko a necháme prejsť varom. Batáty si pokrájame na kocky, prihodíme do kokosovej zmesi a 2-3 minúty dusíme. Mrkvu si nakrájame na tenké plátky a sprudka orestujeme na druhej panvici, Osmahnutá mrkva je v kari úžasná. K batátom pridáme lusky, šošovicu, kukuricu, hrášok. Všetko dobre osolíme. Pridáme trošku vody (šošovica ju vypije) a necháme 5-10 minút variť, iba toľko, aby bola zelenina na skus uvarená a nerozvarila sa. Na záver jemne primiešame pečenú brokolicu, dochutíme citrónovou šťavou, hrsťou koriandru, a ak je treba, soľou alebo korením. Podávame s basmati ryžou, natural ryžou, pšenom.

Zdroj: La PetiteMary

Maková kaša v pohári

Čo budete potrebovať?

  • 100 g ovsených vločiek
  • 200 ml vody (môžete použiť aj mlieko)
  • 1/2 dl rastlinného mlieka (kokosového, makového, mandľového .. )
  • 1 PL medu
  • 2 PL maku
  • trošku vanilky
  • 1 hrušku
  • 1 PL prepusteného masla (alebo obyčajného)
  • 1 ČL medu
  • trošku škorice

Ako budete postupovať?

Ovsené vločky večer vložíme do uzatvárateľného pohára, zalejeme vodou a asi pol deci rastlinným mliekom, pridáme med, mletý mak, trošku vanilky a poriadne premiešame. Dáme do chladničky na noc. Mlieko môžete aj vynechať, ja ho pridávam pre jemnosť, ktorú dodá kaši. Najradšej používam domáce kokosové mlieko, na ktoré nájdete recept v mojej kuchárskej knihe Medzi jedlom a láskou. Restované hrušky si môžeme pripraviť ešte večer alebo ak máme ráno chvíľku čas ich orestovať, tak budú chutnejšie čerstvé. Obe varianty sú dobré. Takže buď ešte večer alebo ráno si hrušku umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Na panvici si rozpustíme ghee prepustené maslo, pridáme hrušku, trošku mletej škorice alebo celú škoricovú tyčinku a necháme restovať, dokým hrušky mierne zmäknú. Na záver pridáme trošku medu. Restované hrušky servírujeme na makovú kašu.

Zdroj: La PetiteMary

Zimný šošovicový šalát

Čo budete potrebovať? 

  • 200 g hnedej šošovice
  • 150 g ružičkového kelu
  • 1 malý karfiol
  • soľ, kurkumu, kari korenie
  • bazalku, petržlenovú vňať
  • voliteľné – 60 g slaninky
  • granátové jablko
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • za hrsť klíčkov

Ako budete postupovať? 

Šošovicu deň vopred namočíme do vody. Na druhý deň ju poriadne prepláchneme v novej vode, mierne osolíme a uvaríme domäkka. Po uvarení ju scedíme. Rúru si zapneme na 200° C. Kel spolu s karfiolom si umyjeme a rozdelíme na menšie kúsky. Kel aj karfiol dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, ochutíme soľou, kurkumou a kari korením a poriadne premiešame. Vložíme do rúry a pečieme 25-30 minút. Ak chcete pridať do šalátu slaninku, tak si ju pokrájajte na drobné kúsky a opečte na panvici. Teraz je čas všetko pekne zmiešať. Do misy premiestnime uvarenú šošovicu, pridáme slaninku s troškou výpeku a upečenú zeleninu. Pridáme za plnú hrsť petržlenovej vňate, čerstvú bazalku, dve hrste granátového jablka a hrsť klíčkov. Ochutíme citrónovou šťavou, a ak je treba, pokvapkáme olivovým alebo iným kvalitným olejom.

Zdroj: La PetiteMary

Márii ďakujeme za poskytnuté recepty. Viac chutných receptov na zdravé jedlá nájdete aj na jej Instagrame,  Facebooku či webovej stránke.