Diagnostikovali ti potravinovú intoleranciu na lepok? Bojíš sa, či je z teba teraz celiatik? Výživová poradkyňa Ing. Natália Spišiaková ti odpovie na základné otázky týkajúce sa bezlepkového stravovania. V článku nájdete aj jej skvelé recepty!
Čo sa dozvieš v našom článku:
Čo znamená intolerancia na lepok?
V akých potravinách sa nachádza lepok?
Čím môžeme nahradiť výrobky obsahujúce lepok?
Natália Spišiaková sa zdravej výžive venuje už od roku 2012, kedy si urobila kurz výživového poradenstva. V tom čase založila blog Zdravie na tanieri, ktorý si hneď získal záujem u čitateľov. Okrem práce na blogu sa venuje aj organizovaniu kurzov školy varenia a workshopov alebo pripravuje zdravé raňajky priamo do firiem. Vytvorila aj zbierku receptov, v ktorej sa nachádzajú recepty na vegánske jedlá, bezlepkové koláče, sladkosti so zvýšeným podielom proteínov a zníženým množstvom cukru.
Zistili mi intoleranciou na lepok. Čo to pre mňa znamená?
Intolerancia na lepok neznamená, že ste celiatik, napriek tomu reagujete negatívne na potraviny obsahujúce lepok. Intolerancia na lepok sa objavuje až u dospelých, nie u detí. Najčastejšími symptómami sú bolesti brucha, nafúknutosť, hnačky alebo zápchy, nevoľnosť, vyhádzaná pokožka, bolesti hlavy.. Ak sa krvným rozborom táto intolerancia potvrdí, najčastejším postupom je vysadenie potravín obsahujúcich lepok. Po uplynutí obdobia na bezlepkovej diéte (doba diéty je vysoko individuálna a posúdi ju lekár alebo nutričný špecialista) sa môže postupne lepok zavádzať v malých množstvách a pacient si musí odsledovať, do akej miery je množstvo lepku u neho prípustné. Vo väčšine prípadov sú pri intolerancii menšie množstvá lepku tolerované.
V akých potravinách sa nachádza lepok okrem pečiva a múky?
Pozor si treba dávať na obilniny a potraviny z nich vyrobené (vločky, kaše, cestoviny). Lepok obsahujú obilniny – pšenica, jačmeň, špalda, raž, ovos, kamut. Samozrejme, veľmi nebezpečnými potravinami sú spracované výrobky a polotovary. Jedná sa častokrát o potraviny, pri ktorých by vám ani nenapadlo, že môžu obsahovať lepok. Napríklad hranolky, krokety, zemiakové placky, mäsové výrobky, zmrzlina, rôzne sladké nátierky, nízkotučné produkty, ale aj rôzne omáčky, dochucovadlá, zmesi korenín, bujóny. Lepok obsahuje množstvo sladkostí, pudingy, omáčky, marcipán.. Pri spracovaných potravinách je dôležité najmä čítať ich zloženie.
Čím môžeme nahradiť výrobky, v ktorých sa nachádza lepok?
Dnes máme takmer v každých potravinách aj bezlepkové pečivo, pokiaľ by nám však nechutilo, sú aj iné možnosti. Viete si upiecť aj vlastný chlebík alebo pečivo, na internete je množstvo návodov na prípravu vlastného bezlepkového chleba. Vyberajte si bezlepkové múky, medzi ktoré sa radí pšenová, ryžová, kukuričná, tapioková, pohánková, amarantová, quinoová, teffová, mandľová, gaštanová, ľanová, kokosová, maková, sójová, cícerová, hrachová, pupinová, zemiaková… a určite je ich ešte viac. Z týchto múk si vyberajte aj hotové potraviny, ako kaše, či cestoviny. Bez problémov si z nich upečiete aj chutné koláče.
Príklad denného menu pri intolerancii na lepok podľa Natálie Spišiakovej:
Raňajky:
Vafle z batátov s jogurtom a čučoriedkami – recept
Desiata:
Porcia sezónneho ovocia
Obed:
Tofu bataty obalené v kari kokose – recept
Olovrant:
Cottage cheese s porciou sezónnej zeleniny
Večera:
Omeleta s hráškom, fetou a olivami – recept
Ďakujeme za rozhovor!
Ak hľadáš ďalšie skvelé a bezlepkové recepty, odporúčame ti, aby si navštívila našu rubriku recepty.