Sú malé, chrumkavé a tak výživné. O tom, že klíčky si zaslúžia našu pozornosť, sme sa porozprávali s Vierkou Múdrou. V rozhovore nám prezradila, ako si vytvoriť interiérovú klíčkovú záhradu, ale aj to, aké pozitívne účinky má konzumácia klíčkov na naše duševné zdravie.
Viera Múdra je vydatá, má 41 rokov. Vyštudovala SPU v Nitre. Momentálne je na materskej dovolenke s jej tretím dieťaťom. Vzdeláva sa a venuje v oblasti zdravej stravy a výživy. Pre svoju rodinu varí zdravé jedlá zo základných surovín, používa množstvo rôznych korenín nielen na dochutenie jedál, ale hlavne ako súčasť starých medicínskych systémov vychádzajúcich z ajurvédy a čínskej medicíny. Jedálniček svojej rodiny obohacuje o potraviny/suroviny „zušľachtené“ nakličovaním a fermentáciou. So stravovaním jej rodiny úzko súvisí aj environmentálny aspekt a dopad na životné prostredie, na ktorom jej veľmi záleží.
View this post on InstagramA post shared by Viera Múdra ? foodblog (@_dennik_jednej_vegosky_) on
Pamätáte si na Vaše začiatky s klíčkovaním? Čo prvé vyklíčilo u Vás v interiérovej záhradke?
Naklíčené chrumkavé semienka na našom tanieri či jemne pikantné výhonky na chlebíku evidujem ešte z detstva. K tomuto životnému štýlu nás (mňa a mojich troch súrodencov) viedli rodičia a starí rodičia. Starí rodičia ma ako permakultúrni poľnohospodári a bylinkári naučili veľa o láske k prírode a všetkému živému. S deduškom som často pracovala v záhrade a chodievala na bylinky, s babičkou sa starala o tie záhradné. Moji rodičia sa zoznámili vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch. Otec pracoval ako umelecký fotograf a mama bola laborantkou. Vždy ma jej práca v sterilnom laboratóriu so semienkami fascinovala. Mama neskôr prešla do Výskumného ústavu kukurice v Trnave a práci vo výskume zasvätila celý svoj život.
Sledovať v laboratórnych podmienkach vlhkosť, klíčivosť, kontaminácie semien, vznik nových odrôd, sadenie embryí do špeciálnych roztokov bola pre mňa v detstve úplná alchýmia. Ešte stále sa do tých pocitov vnáram, keď vidím, ako krásne nám semienka aj v bežných domácich podmienkach klíčia a dokážeme si v akomkoľvek ročnom období dopestovať zdravú a čerstvú zeleninu. Je to naozaj veľmi jednoduché. Rodičia vo mne navyše vypestovali vzťah k zdravej a vyváženej strave a tak sa to ťahá ruka v ruke so mnou celý život. Klíčky k nám jednoducho patria. V podobnom duchu vychovávam naše tri deti.
“Klíčkovať som sama začala pred vyše 20. rokmi po narodení prvého syna a myslím, že prvá u nás vyrástla žerucha.”
Opísali by ste nám, ako vyzerá život jedného klíčka?
Tak to je individuálne, každé semienko má prirodzene inú dobu „prebúdzania sa“. V prípade optimálnych podmienok (vlhkosť, teplota, a pod. ) je to 2 – 5 dní. Pri niektorých semienkach stačí pár hodín a môžeme konzumovať čerstvé klíčky. Takto krásne nám klíči napríklad mungo fazuľka. Z klíčku sa časom stáva výhonok. V tomto prípade je podstatná informácia, že obilniny, olejniny (slnečnica, tekvica) a niektoré druhy strukovín (mungo, azuki, šošovica, cícer, sója) nakličujeme len do štádia klíčku a zelené vňate (žerucha, rukola, reďkovka, brokolica, horčica, sezam, ľan, chia, bazalka,…) sa naopak konzumujú ako výhonky. Aj tu samozrejme neplatí na všetky semienka rovnaký meter, lebo obilniny, ale aj slnečnicu si môžeme naklíčiť aj na výhonky. Tieto semienka/rastlinky inak chutia ako klíčok a inak ako výhonok. Krásnym príkladom je slnečnica. Naklíčená do klíčku chutí ako oriešok a preklíčená do výhonku je výrazne pikantná.
View this post on InstagramA post shared by Viera Múdra ? foodblog (@_dennik_jednej_vegosky_) on
Ak sa rozhodneme klíčkovať, čo všetko na to potrebujeme?
Na nakličovanie väčších semienok (obilniny, niektoré druhy strukovín, olejniny) v domácich podmienkach sa osvedčil klasický zaváraninový pohár, prekrytý zagumičkovanou sieťkou (prípadne záclonovinou, gázou), ktoré fungujú ako sitko a semienka cez ne preplachujeme. Zároveň sú takto semienka chránené pred možnou kontamináciou či neželanou návštevou hmyzu. Pri klíčkovaní viac druhov semienok naraz použijeme buď viacero pohárov, alebo si kúpime trojposchodovú nakličovaciu misku. Existuje viacero spôsobov nakličovania semienok, ktoré popisujem v knihe Klíčkovanie.
““Najbizardnejším spôsobom, s akým som sa stretla, je nakličovanie v plastovej fľaši alebo
v silonovej pančuche. Ale aj to je spôsob, prečo nie.”
Na nakličovanie menších semienok (zelené vňate) na zelené výhonky je vhodná nízka plastová nádoba (tanierik, rôzne vaničky zo zeleniny, polystyrénové tácky) vystlaná prevlhčenou vatou a rozprašovač s vodou, ktorým budeme semienka viackrát denne kropiť. Neprelievame ich, aby nesplesneli. Výhonky rastú približne 4 a viac dní. Stačí nám ich len zostrihnúť nožnicami a pridať do akéhokoľvek hotového jedla, na chlebík alebo šalát. Rovnako aj tieto semienka sa dajú nakličovať aj v pohári.
Vedeli by ste odporučiť nejaké druhy klíčkov, ktoré sú napríklad menej náročné na starostlivosť – vhodné pre klíčkové začiatočníčky?
Skvelo klíči už spomínaná mungo fazuľka, šošovica, ale aj slnečnica, pohánka. Zo zelených vňatí by som spomenula reďkovku, žeruchu, rukolu a brokolicu.
View this post on InstagramA post shared by Viera Múdra ? foodblog (@_dennik_jednej_vegosky_) on
Po domácky vypestované klíčky vieme potom využiť aj v stravovaní. Do akých jedál ich najradšej pridávate?
Klíčky väčších semienok (obilniny, strukoviny, olejniny) môžeme jesť surové, blanšírované, ale aj zakomponované v klasickom jedle varenom, či pečenom. Je vhodné ich použiť aj do cesta, či už lievancového, plackového, alebo chlebového. Môžeme z nich vyrábať klíčkové mlieko alebo použiť na prípravu smoothie. Ich využitie je naozaj všestranné. Ja osobne nimi nahrádzam hlavne mäsové a mliečne zložky a tvorím tak plnohodnotné rastlinné jedlá. Spomeniem napríklad plnenú papriku, či krtkovu tortu. Na vzhľad aj chuť sú identické s klasikou, zložením sú úplne iné.
“Klíčky môžeme aj fermentovať nielen ako zeleninu naslano, ale aj nasladko. Z fermentovaných klíčkov potom vyrábam vegan syr či bryndzu, jogurt, chlebový kvások aj kváskový chlebík.”
Konzumácia klíčkov má mnohé zdravotné benefity. Aké z nich pociťujete na Vašom tele? Čím Vás ich konzumácia obohatila?
Z vlastnej skúsenosti spomeniem napr. to, že som nebola chorá niekoľko rokov, pomáhajú mi pri odstránení nadbytku žalúdočnej kyseliny, ktorou trpím hlavne po konzumácii kysnutého pečiva, sladkého, alebo ťažšie stráviteľného jedla. Rovnako ju spôsobuje stres a nevhodný životný štýl. Akonáhle nemám doma nič naklíčené a pár dní za sebou klíčky nekonzumujem, alebo som pracovne viac vyťažená a nestíham, začnem pociťovať tento nepríjemný stav. Podstatné je, že poznám benefity klíčkov, a preto sa ich snažím zaraďovať do našej každodennej stravy.
Počula som, že ak sa žena venuje klíčkovaniu, dokáže to mať dokonca pozitívny vplyv na jej psychiku. Je to tak?
Myslím si, že áno. Musím sa priznať, že klíčkovanie prinieslo môjmu životu nový rozmer. Práca s klíčkami ma posilňuje v pocite sebestačnosti, odbremení od negatívnych myšlienok a navodí stav relaxu, oddychu, lásky a nadšenia z rodiaceho sa života. Zároveň ma posilňuje v prežívaní prítomného okamihu a spája s prírodou v prebúdzajúcom sa živote. Napriek tomu, že si to neuvedomujeme, nás spája so sebou samým a s našimi predkami, pre ktorých bolo nakličovanie semien a konzumácia klíčkov úplne prirodzenou súčasťou života.
View this post on InstagramA post shared by Viera Múdra ? foodblog (@_dennik_jednej_vegosky_) on
Momentálne pripravujete knihu Klíčkovanie, z ktorej sa dozvieme informácie o tom, ako napríklad správne pestovať klíčky. Obohatili ste ju aj o 60 skvelých receptov. Prezradili by ste nám jeden z nich?
Áno, veľmi rada. Prezradím vám bonusový recept, ktorý v knihe nenájdete. Chcem ho venovať všetkým ľuďom, aby mali predstavu, ako ľahko, zdravo, lacno a chutne sa dá z dostupných surovín pripraviť plnohodnotné jedlo. Recepty v knihe sú zostavené v zmysle starobylých vied (ajurvéda, čínska medicína, stravovanie podľa piatich elementov…), ale aj moderných výživových smerov. A tu je recept s použitím ajurvédskych korenín.
CUKETOVÉ SABJI S KLÍČKAMI
Čo budete potrebovať: 2 PL oleja, 1 cibuľa, 1 ČL celej rasce, ½ ČL semienok čiernej horčice (ak nemáte, vynechajte, v žiadnom prípade nenahrádzajte bielymi horčičnými semienkami), 1 mäsitá farebná paprika, 2 stredne veľké cukety, 2 hrste klíčkov mungo fazuľky, 1 ČL mletej kurkumy, ¼ ČL mletého čierneho korenia, čili podľa chuti, ½ ČL granulovaného cesnaku, 1 ČL soli, 1 PL citrónovej šťavy.
Ako budete postupovať: Zeleninu nakrájame na menšie kúsky a postupne restujeme aj s koreninami na rozpálenej panvici/hrnci v poradí, v akom je napísaná. Na oleji orestujeme cibuľu s rascou a horčicou dosklovita, pridáme papriku, o 3 minúty cuketu. Restujeme do polomäkka, pridáme všetky zvyšné koreniny a klíčky. Necháme prejsť varom, ochutíme citrónovou šťavou a odstavíme. Sabji podávame s chlebovými plackami, ryžou, ako prílohu k indickým dhalom alebo curry (hustejšie omáčkové jedlá), alebo len tak s pečivom.
Prečo stojí za to, mať knihu Klíčkovanie v našej domácej knižnici?
Osobne si myslím, že kniha je jedinečná a na našom trhu nie je domáci autor, ktorý by problematiku klíčkov riešil. Kniha má obrovský potenciál, no nie som si istá, či sú ľudia na Slovensku na takéto niečo už pripravení. V porovnaní s okolitými krajinami sme v otázkach bezmäsitej stravy pozadu. A to nehovorím o klíčkoch. Ale možno budem prekvapená. Ktovie :-). Každopádne si myslím, že je to doživotná investícia do nášho zdravia. Pestovanie nielen klíčkov, ale aj zdravých návykov u našich detí, ktorým sme vzorom. To je na nezaplatenie, však? 🙂
Chcete sa stať majstrami klíčenia alebo si doma založiť klíčkovú záhradku plnú mikrozeleniny? Všetky potrebné informácie ako na to, nájdete vo Vierkinej pripravovanej knihe “Klíčkovanie”. Navyše vás v nej čaká až 60 chutných a zdravých receptov. Podporte Vierkine vydávanie knihy na Starlab.sk.