K letu nepochybne patrí zmrzlina. Jeden kopček smotanového potešenia na chrumkavom kornútku nám vie vždy zlepšiť náladu. Poďte sa s nami pozrieť na tie najlepšie zmrzlinárne, ktoré máme na Slovensku. Ich návštevu určite neoľutuješ. 

Piešťany  

Zmrzlináreň Monalisa 

Ak pôjdete okolo Piešťan, určite sa tu zastavte na dobrú zmrzlinu do rodinného podniku Monalisa. Zmrzlináreň vedú manželia Novotní, ktorých spojila láska ku kvalitnej gastronómii. Každý deň vyrábajú čerstvú zmrzlinu podľa talianskej receptúry od Giuseppe Zerbatto, u ktorého sa pred pár rokmi aj za zmrzlinárov vyučili.  V ponuke nájdete aj bezlepkové, či vegan varianty. “Veľmi nám záleží na tom, aby si u nás zmrzlinu mohli dopriať aj ľudia s potravinovými intoleranciami,” manželia Novotní opisujú ďalšie výhody svojej zmrzliny.

Zaujímavosť podniku: Zmrzlináreň Monalisa do svojej ponuky zaradila aj sorbety z ovocia či z horkej čokolády, či dokonca ovocné drene alebo domáce nanuky.

Zdroj: Monalisa

Prešov 

Zmrzlináreň Little Italy Prešov – rodina Mačangovcov

Aj východné Slovensko sa môže pochváliť kvalitnou zmrzlinou, na ktorej si už od roku 1965 pochutnávajú domáci i zahraniční turisti. V „Malom Taliansku“ sa totiž pripravujú zmrzliny podľa talianskej receptúry. Ingrediencie na prípravu čerpajú buď z vlastnej záhrady, alebo od lokálnych slovenských či talianskych výrobcov. Ich zmrzlina sa vyznačuje hustou konzistenciou, vhodná je aj pre celiatikov, vegánov ale aj ľudí, ktorí nemôžu konzumovať laktózu. Na svoje si tu prídu aj diabetici. Tí majú na výber zmrzliny, ktoré sú sladené stéviou. Za poctivým podnikaním Zmrzlinárne Prešov stojí Pavol Mačanga, ktorý sa remeslu venuje už 30 rokov, keď žezlo prevzal od svojej svokry Alžbety Kovalíkovej.

Zaujímavosť podniku: Zmrzlina od Pavla Mačangu sa vyznačuje vysokou hustotou, čo je jeden z najdôležitejších údajov pri kvalitnej zmrzline, no často je opomínaný. Práve vďaka tomu má jeden kopček väčšiu hmotnosť a netopí sa tak rýchlo, ako to je zvykom u iných výrobcov.

Zdroj: Zmrzlináreň Prešov

Bratislava

Koun 

Už šesť rokov si obyvatelia Bratislavy môžu pochutnávať na jednej z najkvalitnejších zmrzlín, ktoré sa na Slovensku vyrábajú. Ak prídete do zmrzlinárne Koun, nečakajte, že tam nájdete klasiku v podobe vanilkovej alebo čokoládovej príchute. Koun sa vyznačuje práve svojimi netradičnými príchuťami. “Snažíme sa stale inovovať a vymýšľať rôzne kombinácie, radi pracujeme s korením, čerstvými bylinkami aj exotickým ovocím. V ponuke mame prichute ako matcha s bielou čokoládou a červeným korením, ruža s lichy či ananás s rozmarínom,” vysvetľuje majiteľka zmrzlinárne, Barbara Szalaiová.

Zaujímavosť podniku: Bratislavská zmrzlinárna sa snaží spolupracovať aj so známymi osobnosťami zo sociálnych sietí. Vždy na začiatku marca osloví jedného influencera, ktorý vymslí svoju vlastnú príchuť zmrzliny, ktorú si neskôr môžu zákazníci aj kúpiť. Tento rok celý výťažok poputuje chorému Danielkovi na liečenie. 

Zdroj: Koun

Arthur Ice Cream 

Dali by ste si modernú zmrzlinu, ktorej fotka by ohúrila celý Instagram? Tak v tom prípade navštívte bratislavskú Arthur Ice Cream, ktorí sú preslávení tým, že sa snažia čo najviac dištancovať od klasickej “sídliskovej” zmrzliny. “Zameriavame sa na moderné a plnohodnotné chute,” opisuje prednosti zmrzlinárne jej majiteľ. Niet pochýb o tom, že pracujú s čo najkvalitnejšími ingredienciami. Vidno to napríklad aj na ich sorbetoch, ktoré obsahujú vysoký podiel ovocia. Návštevu tejto zmrzlinárne preto ocenia najmä športovci a zákazníci s deťmi. 

Zaujímavosť podniku: Ak milujete nugátovú príchuť, tak v Arthur Ice Cream ste na správnom mieste. Ponúkajú nie jednu, ale hneď niekoľko nugátových príchutí, od sladkej až po slanú. Sú krásne husté a krémové. Určite si prídete na svoje. 

Zdroj: Arthur Ice Cream

Nanukáreň Marinela 

Pokiaľ dávate prednosť skôr nanukom ako zmrzlinám, v bratislavskej Marinele si prídete na svoje. Rodinný podnik vyrástol pred štyrmi rokmi. Na jeho začiatky s láskou spomína aj spolumajiteľka Daniela Vunhu, ktorá prácu v kancelárii vymenila za výrobňu nanukov: “Marinela vznikla úplne nečakane. Obaja sme veľkí fanúšikovia zmrzliny a popri práci v korporáciách sme sa rozhodli vziať si dovolenku a naučiť sa robiť zmrzlinu. Po absolvovaní talianskej zmrzlinárskej univerzity sme chceli priniesť poctivé sorbety aj na Slovensko.” V Marinele nájdete nanuky, ktoré sú pripravené len z toho najčerstvejšieho ovocia, bez éčok či alergénov, vhodné sú pre vegánov, milovníkov zmrzliny s intoleranciou na laktózu a celiatikov. 

Zaujímavosť podniku: Nanuky značky Marinela nemajú obaly a to najmä kvôli zníženiu svojej ekologickej stopy. Pokiaľ si chcete nanuky odniesť so sebou, je možnosť využiť termoboxy, ktoré im udržia tú správnu teplotu. 

Zdroj: Marinela