Monika Komorášová kedysi trpela mnohými zdravotnými problémami – zápaly v tele, mykózy, anémia, slabosť, tráviace ťažkosti.. Chcela žiť zdravšie, a tak zmenila svoj jedálniček. Dnes je z nej mentorka pre ľudí, ktorí si chcú cez zmenu stravovania vybudovať zdravé a silné telo. My sme sa jej opýtali, čo a ako jesť, keď sme na pracovisku.
Ste transformatívnym koučom, teda špecialistom na protizápalové stravovanie. Viete nám povedať, akým chybám pri stravovaní v práci sa dopúšťame najviac?
Základnou chybou je podľa mňa manažment. Štandardne si vieme manažovať čas na prácu, deti, koníčky, relax. Pri jedle o niečom takom nie sme zvyknutí uvažovať. Väčšina ľudí konzumuje stravu bohatú na sacharidy a s tým súvisia nadmerné výkyvy energie. Človek, ktorý nevie využiť záložný zdroj (uložený tuk), a fungovať tak aj s dlhšími prestávkami medzi jedlami, je náchylný siahnuť po čomkoľvek, len aby ukojil túžbu po jedle.
Hovorí sa tomu neovládateľný alebo aj vlčí hlad. Naopak, človek, ktorý túto schopnosť nestratil a vie tuky na svojom zadku a bruchu využiť ako energiu, je flexibilný z hľadiska využívania energie. Vie fungovať bez jedla a zároveň bez straty energie dlhšie obdobie. Následne si dokáže vybrať jedlo, ktoré je nutrične vyvážené. Doslova nemá potrebu siahnuť po potravinách, o ktorých vie, že nie sú pre jeho organizmus prínosom.
Z akých potravín sa dá poskladať a navariť (aj ráno ešte pred tým, ako prídeme do práce) plnohodnotné jedlo, ktoré nás v práci dlho zasýti?
Ak hovoríme o potravinách, ktoré nás majú zasýtiť na dlhú dobu, tak potrebujeme vedieť o tých, ktoré hlad nadmerne stimulujú. Sú to hlavne potraviny upravené potravinovým priemyslom. Všetky výrobky, ktoré obsahujú nejakú formu cukru: od klasického rafinovaného, hnedého, či trstinového, dextrózy, sirupy, ovocné šťavy, umelé sladidlá..
Všetky výrobky s obsahom škrobu a múky od pečiva až po nekvalitné mliečne a mäsové výrobky, ktoré škrob a múku obsahujú. Hovoríme, že sú to „prázdne“ potraviny – nemajú výživovú hodnotu. Ako náhrada týchto „prázdnych“ potravín nám poslúži zelenina vo všetkých jej podobách: čerstvá, tepelne upravená a kvasená. Ak chceme, aby nás neprenasledoval hlad minimálne štyri a aj viac hodín, potrebujeme kvalitné bielkoviny a tuky doplnené o zeleninu.
Úplne najvhodnejšie sú raňajky ako opražená slanina, vajíčka a veľa zeleniny. Prípadne tuniaková, či sardinková nátierka s použitím klasického masla natretá na bielu reďkovku, či uhorku. Nie je chybou, ak raňajky vynechávate, vznikne priestor na celkové vyčistenie a regeneráciu nielen tráviacej sústavy.
Aké rýchle pokrmy nám dodajú kopec energie? Napríklad sme veľmi nervózne a máme pred dôležitým stretnutím a cítime, že potrebujeme sladké, čo si teda dať?
Som zástancom nízkofrekvenčného stravovania, čo znamená konzumácia jedného až dvoch nutrične bohatých jedál denne. Nepoznám žiadne snacky a „rýchlododávače energie“. Tieto „pomôcky“ spôsobujú síce chvíľkový nárast energie, ale za ním nasleduje obrovský prepad. Takéto výkyvy oveľa viac ovplyvňujú našu náladovosť, či nervozitu. Ak už teda máte potrebu niečo zobnúť, odporúčam vysokopercentnú a kvalitnú horkú čokoládu, prípadne hrsť orechov.
Monike Komorášovej ďakujeme za jej cenné rady. Pevne veríme, že ťa inšpirovali k pozitívnej zmene jedálnička alebo minimálne k lepším stravovacím návykom. Ak by si mala na ňu ešte nejaké otázky alebo by si sa chcela prihlásiť na jeden z jej kurzov varenia, neváhaj ju kontaktovať na www.monikakormorasova.sk .