Čo by to bola za Veľká noc, keby nám na stole chýbali sladké maškrty? Avšak pre gazdinky, ktoré frčia na rastlinnej strave to občas býva problém. Preto sme oslovili tri známe foodblogerky, ktorými sa pri zdravom pečení môžeš inšpirovať. Toto sú ich vegánske veľkonočné recepty nasladko.
Rumová bábovka s kakaom od Nikolety Kováčovej
Azda najznámejšia vegan blogerka zo Slovenska pochádza z Piešťan. Momentálne žije v Prahe a venuje sa tvorbe obsahu na svoje sociálne siete vrátane YouTube kanálu. Nikoletu, ktorú poznáme aj pod prezývkou „Surová dcérka“ sa dostala k vegánstvu cez raw stravu. V súčasnosti sa venuje nielen kulinárskemu umeniu založenému na rastlinnej strave, ale aj etickým problémom, ktoré súvisia s vegánstvom. Bývala modelka sa podieľa na projektoch ako Veganizuj.sk, Vegapo.sk a dokonca je aj ambasádorkou Happy Cow pre mesto Bratislava.
View this post on InstagramA post shared by Nikoleta Kováč | Vegan recepty (@surovadcerka) on
Čo budeme potrebovať?
- 400 g polohrubej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 350 ml sójového mlieka
- 80 ml rumu
- 100 ml oleja
- 1 balenie kypriaceho prášku (12g)
- 2 PL kakaa
- 1/2 ČL mletej vanilky
- štipku soli
- kúsok rastlinného masla na vytretie formy
Ako budeme postupovať?
Začnite tým, že si zmiešate suché ingrediencie. Preosejte múku, pridajte cukor, štipku soli, kypriaci prášok a vanilku. V druhej mise zmiešajte sójové mlieko, rum s olejom a vylejte všetko k múke. Všetko spolu premiešajte, aby vzniklo viac tekuté cesto, ktoré sa ľahko leje. Miešajte, kým sa nestratia posledné stopy múky a nie ďalej.
Teraz si cesto rozdeľte na 2 približne rovnaké časti. Do jednej z nich pridajte 2 PL kakaa a znova zamiešajte. Toto cesto trošku viac zhustne po pridaní kakaa, takže pridajte trošku sójového mlieka, aby bolo zase tekutejšie. Začnite 1 PL mlieka. Formu na bábovku vytrite rastlinným maslom a jemne pomúčte, aby sa bábovka dala ľahko vyklopiť. Teraz môžete do formy vrstviť cesto podľa vášho vkusu. U nás sa vždy pridávalo svetlé cesto, potom čokoládové, ktoré sa jemne špachtľou postrčilo hlbšie do formy.
Vegan rumová bábovka sa pečie asi 40-45 minút na 180 stupňoch. Zohrev zdola aj zhora s ventilátorom. Bábovku môžete piecť už v rozohriatej rúbe, alebo zohrev zapnite až keď je bábovka v nej. Ak vám bude viac praskať spodná strana bábovky, začať s menšou teplotou môže pomôcť. Po 40 minútach bábovku skontrolujte špajdľou. Ak na nej žiadne cesto nezostáva, môžete vegan bábovku vybrať a nechať 10 minút vychladnúť. Potom ju vyklopte z formy a poprášte cukrom.
Makový mrežovník od Jesiky Žovinovej
Túto mladú 22-ročnú foodblogerku z Partizánskeho sme si obľúbili najmä kvôli jej nádherne spracovanému účtu na Instagrame. Followerov pravidelne dopuje oku lahodiacimi fotografiami jedla, ku ktorým pridáva aj recepty a veru jej výtvory stoja za to! Svoju kreativitu využíva pri varení i pri štúdiu na Fakulte architektúry. Vo voľnom čase rada cestuje, spoznáva architektúru a najmä ochutnáva jedlá. Zameriava sa na tvorbu zdravších receptov z rôznych zahraničných kuchýň. Jej veľkým snom je otvoriť si gastro podnik alebo vyrobiť produkty, ktoré by boli distribuované do obchodných reťazcov.
View this post on InstagramA post shared by Jess l 22 l Slovakia (@jessliciouskitchen) on
Čo budeme potrebovať?
Na mrežovník:
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 150 g mletých mandlí
- 200 g vegánskeho masla Alsan alebo klasické maslo pre vegetariánsku verziu (nechať zmäknúť na pár minút a nakrájať na kocky)
- 1 ľanové vajíčko (1 PL mletého ľanového semienka + 3 PL vody = zamiešať a nechať stuhnúť na 10 minút) alebo 1 vajce pre vegetariánsku verziu
- 100 g kokosového alebo trstinového cukru
- 2-3 PL studenej vody
- 1 PL citrónovej šťavy
- kôru z jedného citróna
Na plnku:
- 200 g mletého maku od Sonnentor
- 300-350 g slivkového džemu
- 5 PL datľového sirupu
- 50 ml rumu
- šťavu z citróna
- masla Alsan alebo klasické roztopené maslo pre vegetariánsku verziu
Ako budeme postupovať?
Zmiešajte všetky suroviny na cesto rukami a vytvorte súdržné mäkké, ale nelepivé cesto, ktoré zabalíte do potravinárskej fólie a dáte stuhnúť aspoň na hodinu do chladničky. Môžete pridať vodu alebo viac múky, ak cesto nemá správnu konzistenciu. Zatiaľ si zmiešajte všetky suroviny na plnku a sladkosť dolaďte podľa chuti. Dajte plnku do chladničky. Vychladnuté cesto si rozdeľte na dve časti, pričom trocha väčšiu polovicu nechajte na spodok a menšiu na mriežku.
Časť cesta na spodok plechu o rozmere 25×35 cm rozvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku asi 4-5 mm. Cesto dajte na spodok vymasteného plechu, a ak treba, orežte prečnievajúce okraje a cesto potom popichajte vidličkou a dajte do chladničky na 30 minút stuhnúť. Cesto na mriežku si tiež rozvaľkajte na hrúbku 3 mm a urobte si za pomoci pásika 1,5 cm široké pásiky. Potom dajte do chladničky.
Pokým sa cesto chladí, predhrejte rúru na 180 stupňov a vytiahnite si plnku z chladničky. Poriadne premiešajte a skontrolujte, či netreba pridať viac džemu alebo masla, aby nebola suchá. Na spodný plát rovnomerne rozotrite plnku a vytvorte pomocou pásu cesta mriežku. Pečte pri 180 stupňoch Celzia asi 35-40 minút. Je potrebné koláčik sledovať, a ak budete vidieť, že je mriežka jemne hnedá, tak koláčik treba vytiahnuť. Mrežovník chutí ešte lepšie na druhý či tretí deň, keď sa všetky chute v plnke prepoja.
Proteinové kakaové gule od Daniely Ziatikovej
Daniela je osobná a online trénerka žijúca vo Veľkej Británii, ktorá pomáha ľuďom obľúbiť si zdravý životný štýl aj prostredníctvom delikátnych receptov. Na jej profile na Instagrame je vidieť, že si dá na obsahu, a najmä kvalite fotiek, veľmi záležať. Sama totiž tvrdí, že fotenie je jej veľká záľuba, rovnako ako tvorba obsahu pre sociálne média. Vytvára nenáročné a veľmi chutné recepty zamerané pre ľudí, ktorí vyhľadávajú len rastlinnú stravu.
View this post on InstagramA post shared by Daniela ⋆ vegan (@danielaziatikova) on
Čo budeme potrebovať na 8 kusov?
- 1 a 1/2 šálky datlí medjool
- 1/2 šálky kokosovej múky
- 1/2 šálky rastlinného proteínu
- 1/2 šálky kešu orechov
- 1/4 šálky kakaových bôbov
- 1 PL mandľového masla
- 1 ČL maca prášku
- 1/2 šálky strúhaného kokosu na obaľovanie
Ako budeme postupovať?
Do kuchynského mixéra pridáme kokosovú múku, rastlinný proteín, kakaové bôby a kešu orechy. Mixujte dokým orechy nie sú rozdrvené. Potom pridáme maca prášok a datle. Opäť pomixujeme. Z hotového cesta pripravujeme guličky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Hotové guličky môžete odložiť do chladničky a potom si ich kedykoľvek servírovať.
Dievčatám ďakujeme za prípravu zdravých receptov. Veríme, že vám budú chutiť rovnako ako nám v redakcii. Prajeme krásne prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu najbližších a s tým najlepším jedlom. Lebo s ním sa oslavuje vždy o trošku lepšie 🙂 .