Leto je už tu a s ním sa začína aj nová sezóna chutných receptov. Po inšpiráciu na letné pokrmy sme išli ku trom známym foodblogerkám zo Slovenska. Pozor, pri čítaní článku sa vám začnú zbiehať slinky! 🙂 

Mirka Chvosteková – Chudnem jedlom 

Mirka Chvosteková je zakladateľkou projektu “Chudnem jedlom“, kde inšpiruje k zdravému stravovaniu. Miluje jednoduché a pestré jedlá. Pri tvorbe receptov na blog sa riadi heslom, že to, čo dáme do svojho tela dnes, tak sa budeme cítiť aj zajtra. Počas leta by svojich hostí privítala grilovaným filetom z tresky tmavej, ktorý by doplnila sviežim šalátom.  

Zdroj: Mirka Chvosteková

Grilovaný filet z tresky tmavej so šalátom

čas prípravy: 30 minút

počet porcií: 2

Čo budeme potrebovať: tresku tmavú, maslo, bylinky na ryby, mix šalátových listov, cherry paradajky, uhorky, pór, slnečnicové semienka, olivový olej, tekvicový olej, umeocot.

Ako budeme postupovať: Filety ugrilujeme z oboch strán na masle a na záver posypeme bylinkami na ryby. Šalátové listy zmiešame s pokrájanými cherry paradajkami, uhorkami a pórom. Šalát dochutíme olivovým a tekvicovým olejom, umeoctom a slnečnicovými semienkami. Grilovanú rybu podávame so šalátom. 

 

Naty Žúreková Štefková – Chuť od Naty 

Naty Žúreková Štefková je vyštudovaná pekárka, ktorá sa zamilovala do kváskovania. Jej chutné recepty si ľudia na sociálnych sieťach rýchlo obľúbili. Niet sa čomu čudovať, že za to v roku 2018 získala titul Blogger roka. Na konte má tri bestsellery o kváskovaní, dva z nich dostali aj ocenenie v súťaži Kniha roka. Pre Ženuškáreň pripravila recept na kváskový chlebík, ktorý sa k letnej grilovačke hodí vždy a za každých okolností.

Zdroj: Chuť od Naty

Jednoduchý kváskový chlieb 

čas prípravy: 17 hodín

počet porcií: 750 g : cca pre 5-6 osôb

Čo budeme potrebovať: 450 g pšeničnej múky (najlepšie chlebová, môže byť aj hladká, polohrubá a ich kombinácia), 300 ml vody, 1 PL ražného materského kvásku, 2 ČL soli, 1 ČL mletej rasce, 1 uvarený zemiak.

Ako budeme postupovať: Najprv zmiešame 150 g múky so 150 ml vody a 1 PL kvásku a necháme cez noc rozkvasiť. Následne ráno pridáme zvyšnú múku, vodu, soľ, rascu a nastrúhame najemno uvarený zemiak a vymiesime hladké cesto. Necháme stáť 2 hodiny. Po hodine cesto zľahka premiesime. Cesto následne vyklopíme na pomúčenú dosku a vytvarujeme do ošatky. Necháme v ošatke, kým zdvojnásobí objem. Následne pečieme v rozohriatej rúre na 250° C 10 minút so zaparením a 20 minút na 200° C alebo až kým je kôrka pekne zlatistá. Necháme vychladnúť na mriežke. Hodí sa ku všetkému, super vynikne s jednoduchou avokádovou nátierkou – popučené zrelé avokádo so soľou a čerstvým oregánom.

 

Viera Múdra – Príbeh jednej vegošky 

Mamička troch detí, Viera Múdra, si čas na materskej dovolenke vypĺňa varením vegánskych pokrmov. V jej rastlinných receptoch nikdy nechýbali ani výživné klíčky. Verí v ich silu a zdravotné účinky, a preto sa rozhodla o tom napísať aj pripravovanú knihu Klíčkovanie. Na letné posedenie s priateľmi by pripravila šalát s grilovaným baklažánom, cícerom, ktorý by podávala s paradajkovo-cibuľovým dipom. 

Zdroj: Viera Múdra

Šalát s grilovaným baklažánom, cícerom a paradajkovo-cibuľovým dipom 

čas prípravy: 20 minút 

počet porcií: 4 

Čo budeme potrebovať: Dip: 2 veľké paradajky (najlepšie mäsité), 1 veľkú cibuľu, ½ ČL soli, na špičku čajovej lyžičky mletého chilli. Baklažán: 2 ks baklažánu, 1 dl oleja, 2 PL javorového sirupu (agáve), 2 PL tamari omáčky (inej sójovky), 1 PL koreniacej zmesi na gyros. Cícer: 2 šálky vareného cíceru (alternatíva je cícer z konzervy – 2 ks), 2 PL oleja, 2 PL koreniacej zmesi na gyros. Listový šalát/ rukolu, reďkovku, uhorku, červenú cibuľu (voliteľné) a citrón.

Ako budeme postupovať: Suroviny na dip si nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme ich multifunkčným mixérom na konzistentnú pastu. Dochutíme soľou a chilli. Baklažány si naporcujeme na 1/6 (tzn. rozrežeme ich po dĺžke na polovicu a každú z nich na 3 pozdĺžne časti). Všetky tekuté suroviny zmiešame s koreninami, vytvoríme marinádu a baklažány v nej poriadne „vykúpeme“. Na rozohriatej grilovacej panvici alebo grile opekáme baklažány z mäkkých strán dozlatista. Následne teplotu znížime a pomaličky ich dopečieme zo strany so šupkou. Celé opekanie trvá cca 10 – 15 min. Panvicu s olejom rozohrejeme, pridáme odkvapkaný varený cícer, posypeme korením a za občasného miešania opečieme dozlatista. Opekáme max. 10 min. Do taniera vložíme za hrsť šalátových/ rukolových listov, 3 ks grilovaného baklažánu, posypeme opečeným cícerom, dozdobíme čerstvou zeleninou. Každú porciu pokvapkáme šťavou zo ¼ citróna. Podávame s paradajkovo – cibuľovým dipom. Šalát môžeme jesť samostatne, alebo  sa k nemu výborne hodí pečivo, príp. uvarená obilnina. Baklažány ani šalát nesolíme, lebo tamari omáčka je slaná a koreniaca zmes na gyros (používam od Vitana) väčšinou soľ už obsahuje.

Foodblogerkám ďakujeme za recepty!