Naštartujte svoj deň na zdravej vlne. Inšpirujte sa chutnými raňajkovými receptami, o ktoré sa s nami podelila známa slovenská food blogerka. Marianna Ivanová sa venuje najmä tvorbe pokrmov pre flexitariánov, ľudí, ktorí sa snažia znížiť konzumáciu živočíšnych výrobkov.
Marianna Ivanová začala približne pred rokom vytvárať svoje vlastné recepty, ktoré si následne pekne naservíruje a odfotí. Marianna nie je odborník, ale človek, ktorého to baví a teší sa z takýchto maličkostí. Už od malička všeobecne milovala chute a neustále rada poznávala a poznáva práve tie nové. Pred 9 rokmi jej diagnostikovali intoleranciu na laktózu, na ktorú sa opakovane testuje. Ľudí s intoleranciami stále pribúda, a tak chcela všetkým ukázať, ako sa dá s určitými obmedzeniami aj naďalej chutne stravovať. Primárne tvorí bezlaktózové sladké recepty, dezerty, niektoré sú bez lepku alebo vegánske. Tento rok by sa chcela zamerať aj na slané recepty, polievky, šaláty, ktoré si samotní fanúšikovia v ankete vyžiadali. Celý život sa riadi heslom ,,Hlavou v oblakoch, nohami pevne na zemi“. V tomto duchu pripravuje prekvapenie pre svojich sledovateľov, s ktorým sa už čoskoro pochváli.
Americké palacinky s vanilkovým krémom a pečenou hruškou
Na cca 10-12 ks palaciniek potrebujeme:
- 140 ml ovseného mlieka
- 2 vajcia
- 1 PL medu
- 140 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1/2 ČL škorice
- 1/4 KL bourbon vanilky
- kokosový olej na opekanie
- domáci lekvár
Krém
- 1/2 Creme VEGA
- 2 ČL vanilkového cukru
Ozdoba
- pečená hruška
- javorový sirup
- škorica
Príprava zaberie cca 45 minút.
Ako budeme postupovať:
V jednej mise si zmiešame mokré ingrediencie, v druhej mise si zmiešame suché ingrediencie a nakoniec to spolu poriadne premiešame, do podoby hustejšieho palacinkového cesta. Pripravíme si panvicu na klasické lievance a potrieme ju kokosovým olejom. Americké palacinky opekáme do zlata, z každej strany. Medzi tým si nakrájame hrušku, ktorú polejeme javorovým sirupom a posypeme škoricou. Na plech si uložíme papier na pečenie, poukladáme naň pripravenú hrušku a vložíme do rúry na cca pol hodinu, na 180°C. Rastlinný krém ,,Creme VEGA“ zmiešame s vanilkovým cukrom. Chuť pripomína klasického Pribináčka. Hotové palacinky môžeme podávať s domácim lekvárom, vanilkovým krémom a pečenou hruškou.
Mandľová špaldová krupica s lesným ovocím
Na dve porcie budeme potrebovať:
- 600 ml mandľového mlieka
- 6 PL špaldovej krupice
- 3 PL trstinového cukru
- 1 KL bourbon vanilky
- 4 hrste mrazeného lesného ovocia
- 2,5 PL javorového sirupu
- 2 tabličky 70% horkej čokolády
- mandľové lupienky
Príprava zaberie cca 10 minút.
Ako budeme postupovať:
Do hrnca si vylejeme mandľové mlieko. Kým nám zovrie, v druhom malom hrnci si pripravíme lesné ovocie, stačí keď si ho tam vysypeme, polejeme javorovým sirupom a priebežne miešame kým nám nevznikne ovocná omáčka. Keď mlieko začne pomaly vrieť, počas stáleho miešania pridáme špaldovú krupicu, bourbon vanilku a trstinový cukor. Miešame ju, kým nám krupica nezhustne, následne odstavímea prelejeme do misiek. Polejemeomáčkou z lesného ovocia, posypeme mandľovými lupienkami a pridáme čokoládu, ktorá sa nám krásne rozpustí.
Kakaovo-banánový chlebík
Na cca 4-5 porcií budeme potrebovať:
- 2 stredne veľké dozreté banány
- 60 ml ovseného mlieka
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- 2 vajcia
- 100 g jemných rozmixovaných ovsených vločiek
- 20 g jemných celých ovsených vločiek
- 2 PL kakaa
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balík (8 g) trstinového cukru s bourbon vanilkou
- 2 PL trstinového cukru
- 3 tabličky 70% čokolády
- 125 g malín
Príprava zaberie cca hodinu a štvrť.
Ako budeme postupovať:
Všetky suché ingrediencie si dáme do jednej misky a premiešame. Banány, ovsené mlieko a rozpustný kokosový olej si rozmixujeme v mixéri. Predhrejeme si rúru na 170°C. Suché ingrediencie dôkladne zmiešame s banánovou zmesou, vajíčkami, polámanou čokoládou a umytými malinami. Cesto si vylejeme do papierom na pečenie vystlanej formy a pečieme cca 60 minút pri teplote 170°C. Treba si čas a stav chlebíka kontrolovať. Záleží na forme, ja som použila hliníkovú, v silikónovej sa mi to nešlo do piecť a závisí aj na samotnej rúre.
Kokosovo-malinový chia puding
Na dve porcie budeme potrebovať:
Kokosová časť
- 3 PL chia semienok
- 180 ml kokosového mlieka
- 1 a pol balíka (12 g) trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom
Malinová časť
- 2 PL chia semienok
- 125 ml kokosového mlieka
- 1 balík (8 g) trstinového cukru s mletým vanilkovým strukom
- 15 ks čerstvých malín (popučených prstami alebo vidličkou)
Ozdoba
- kokosové lupienky
- nastrúhaná 70% horká čokoláda
- čerstvé maliny
Príprava zaberie cca 10 minút.
Ako budeme postupovať?
Pripravíme si večer chia semienka, aby sme mohli mať hotový puding na raňajky.Vyberieme si dve misky. V jednej zmiešame ingrediencie na kokosovú časť a v druhej miske zmiešame ingrediencie na malinovú časť. Obe poriadne premiešame a dáme na noc do chladničky. Ráno vyberieme misky z chladničky, navrstvíme kokosovú časť na malinovú, posypeme kokosovými lupienkami, postrúhanou čokoládou a zvyškom čerstvých malín. Raňajky hotové ,,za minútu“ a môžeme v pokoji vychutnávať.
Mandľové muffiny s horkou čokoládou
Na 7 ks muffinov budeme potrebovať:
- 5,5 PL mandľovej múky
- 200 ml mandľového mlieka
- 1 veľký banán (ideálne poriadne dozretý, kvôli sladkosti)
- 1,5 PL javorového sirupu (ak máte menej dozretý banán)
- 2 vajcia
- 1,5 KL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 PL roztopeného kokosového oleja
- 4 polámané tabličky 70% horkej čokolády
- mandľové lupienky len na posypanie
Príprava zaberie cca 50 minút.
Ako budeme postupovať:
Všetky ingrediencie, ktoré idú do cesta si zmiešame v stredne veľkej mise. Vznikne nám redšie cesto. Rúru si predhrejeme na 180°C. Plech na muffiny si vystelieme papierovými košíčkami na muffiny (alebo akékoľvek doma máte) a naplníme ich do ¾. Posypeme mandľovými lupienkami, môžeme, nemusíme. Plech vložíme do rúry a pečieme cca 35 minút (každá rúra je iná, tak si ich priebežne kontrolujeme).
Ďakujeme Marianne, že nám poskytla zopár zaujímavých a chutných receptov. Ak sme Vás inšpirovali Mariannu nájdete na jej Instagrame.
Ako inšpiráciu Vám prinášame aj články s podobným konceptom.
Bezlepkové palacinky s jahodovou omáčkou. Sú nadýchané a nelámu sa.