Dilema súčasných žien – ako upiecť chlieb či pečivo z kvásku? My sme vyspovedali tri úspešné foodblogerky, ktoré vedie ako na kváskovanie.
Ako vám kvások zmenil život?
Nelka Food: Ku kváskovaniu som sa dostala zo zvedavosti. Po upečení prvého chlebíka som však podľahla čaru, ktoré kváskovanie ukrýva. Ta vôňa, tá chuť je presne to, prečo si doma pečiem vlastný chlieb. Až tu som pochopila, čo znamenajú slová „Na chlieb sa ťažko robí‟. V neposlednej rade je to pre mňa neskutočný relax.
Kváskové mašrkty: Dlhodobo ma po konzumácii pečiva z obchodu trápilo pálenie záhy, preto som sa mu začala vyhýbať. Veľmi rýchlo mi však krajec niečoho, na čo by sa dalo natrieť maslo a čerstvá zelenina, začal chýbať. A môj obľúbený makový závin tiež. V tom čase som narazila na časopis, v ktorom sa písalo, ako založiť vlastný kvások. Povedala som si, že to vyskúšam. Jeden ražný a jeden bezlepkový. Chuť i trvanlivosť je neporovnateľne lepšia ako s „rýchlopečivom“ zo supermarketu.
Odvtedy na domáci chlieb a pečivo nedám dopustiť. Pálenie záhy ustúpilo, trávenie sa výrazne zlepšilo.
Danjaveget: Keď sa naučíte kváskovať nebudete už chlieb z obchodu pokladať za skutočný. Zo začiatku vás môže odradiť jeho príprava. Avšak čaro kváskového chleba sa ukrýva práve tam. Živé organizmy a kultúry ho pretvárajú na ľahšie stráviteľný. Mnoho ľudí má po zjedení klasického pečiva pocit nafúknutia a zastaveného trávenia alebo zápchy. Z tohto dôvodu začali uvažovať nad alergiou na lepok alebo pšenicu, pretože tá tvorí zloženie väčšiny druhov pečiva. Problémom však nemusí byť ani lepok, ani pšenica, ale droždie. To má za úlohu urýchliť proces kysnutia.
View this post on InstagramA post shared by Petronela | Food Blogger (@nelkafood) on
Čo by ste chceli odkázať ženám, ktoré sa rozhodli pracovať s kváskom?
Nelka Food: U kváskovania je dôležitá vytrvalosť. Treba pochopiť princíp práce s kváskom a on sa vám potom odmení úžasnými a chutnými výtvormi. Pre všetkých začínajúcich kváskovačov som na Facebooku vytvorila skupinu Učíme sa kváskovať, krok za krokom. Spolu si tu prechádzame všetko, čo je potrebné k upečeniu chlebíka. No a všetko to začína chuťou učiť sa nové veci.
Kváskové mašrkty: Najdôležitejšia je chuť pustiť sa do kváskovania. A ešte trpezlivosť. Tá je veľmi dôležitá, pretože nie vždy sa kvások správa tak, ako by sme chceli, hoci sa veľmi snažíme. Práca s kváskom ma veľmi vytrápila. Jeden nepodarok striedal druhý. Ale potom som sa do toho pustila s chuťou znova, a ide to.
Kto raz vyskúša upiecť chlebík vlastnými rukami, už nikdy nebude chcieť iný.
Danjaveget: Ak ste sa rozhodli kváskovať budete mať možno pocit, že potrebujete všetky knihy o kváskovaní, kompletné vybavenie (ošatka, stierka, 10 druhov múk, robot). A až vtedy môžete začať. Skutočnosť je však taká, že vám stačí jeden základný recept, múka, voda, rasca, soľ, miska, utierka, ruky, jedna stierka a rúra na pečenie s dvoma plechmi. Tento recept treba skúšať, dokým nedosiahnete požadovaný výsledok. Na ňom sa naučíte základné chyby, ale aj naberiete skúsenosti.
View this post on InstagramA post shared by Denisa Kočanová (@kvaskovemaskrty) on
Chcete, aby sa raz stalo kváskovanie vašou prácou na plný úväzok?
Nelka Food: Momentálne som na materskej dovolenke. A popri tomto 24 hodinovom pracovnom vyťažení je kuchyňa môj únik z reality. Svoje výtvory som začala zverejňovať na instagrame a prerástlo to až do vlastného blogu. Kde sa vidím v budúcnosti? Keďže som len laik a samouk, profesionálneho kuchára asi robiť nebudem. No rada by som si otvorila malé bistro, kde by som piekla kváskové dobroty a podávala ich formou chutných raňajok, či branchu.
Kváskové maškrty: Okrem pečenia, kváskovania a blogovania venujem svoj čas doktorandskému štúdiu na vysokej škole. Snažím sa o kváskovom pečení hovoriť najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí o tom ešte nič nepočuli alebo vedia len málo. Mnohí sú po ochutnaní milo prekvapení. Pre väčšinu z nich je to prvý impulz k tomu, aby to skúsili aj oni.
Mám veľkú radosť, keď mi moje kamarátky, ktoré som nahovorila na kváskovanie, posielajú fotky chlebíkov, ktoré sa im podarili upiecť.
Danjaveget: Pečenie, varenie a blogovanie nie je mojou prácou na plný úväzok. Všetkému som sa začala viac venovať po tom, ako som mala zdravotné problémy. Vášeň pre varenie ma priviedla aj k práci kuchárky, ktorú som si vyskúšala v miestnej vegánskej/vegetariánskej reštaurácii. Bolo to náročné fyzicky aj psychicky, preto som sa rozhodla venovať pečeniu a vareniu z pohodlia domova. Plány do budúcna si preto nerobím a uvidím, kde ma to časom zaveje :-). V prvom rade sa snažím ľudom priblížiť kváskovanie a rastlinnú stravu, voči ktorej má stále veľa ľudí predsudky a nepokladajú ju za plnohodnotnú. Zároveň pečiem torty na rôzne príležitosti.
View this post on InstagramA post shared by Daniela Kochanová (@danjaveget) on
Veľmi pekne ďakujeme dievčatám za krátky rozhovor na tému práca s kváskom. Ak by ste sa chceli ešte niečo spýtať, neváhajte ich kontaktovať.
Nelka Food:
Facebook: nelkafood
Instagram: nelkafood
Blog: www.nelkafood.sk
Youtube: nelkafood
Kváskové maškrty:
Facebook: Kváskové maškrty
Instagram: kvaskovemaskrty
Danjaveget:
Facebook: Danjaveget
Instagram: Danjaveget
Blog: www.tojeveget.blogspot.com