Rozmaznávanie. To je synonymum týchto zdravých raňajok. Naozaj. Spojenie horkej čokolády, chrumkavého pšena s nádychom škorice, preliaty kyselkavou omáčkou z ríbezlí a to všetko zasiate lupeňmi mandlí. Taká je moja pšenová kaša. Zdravé, chutné a rýchle raňajky, ktoré si zaslúži každá jedna z nás. Poďme sa začať rozmaznávať už dnes.

Prečo jesť pšeno?

Pšeno ako obilninu pochádzajúca z Číny rozoznáte podľa malých, žltkastých guličiek, ktoré po uvarení chutia sladko.  Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Nenáročné na prípravu. Má vysoký obsah železa a kremíka. Jeho konzumácia sa odporúčam najmä chudokrvným ľuďom. Okrem toho nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus.

 

pšenová kaša ženuškáreň

pšenová kaša ženuškáreň

pšenová kaša ženuškáreň

Fotografie vytvorila Gabriela Ujcaková.

 

Čas: 20 minút
Porcie: 2

Čo budeme potrebovať?

  • 1 hrnček pšena
  • 2 hrnčeky vody
  • 120 g mäkkého tvarohu
  • 30 g horkej čokolády
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • 1 lyžicu kokosového cukru
  • 2 hrste čerstvých ríbezlí
  • 1 lyžičku solamylu
  • 1 lyžičku vanilkového cukru
  • 1 hrsť nasekaných mandlí

Ako budeme postupovať?

Pšeno sparíme 0,5 l vriacej vody, dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme variť na strednom plameni cca 15 minút, tzn. do zmäknutia. Pokiaľ by pšeno nebolo mäkké a voda by sa vyparila, treba ju doliať. Keď je pšeno uvarené, stíšime plameň, pridáme kocky horkej čokolády, tvaroh, škoricu, citrónovú šťavu a miešame dokým sa všetky ingrediencie pekne nespoja. Mala by nám vzniknúť tak akurát hustá pšenová kaša. Medzitým ako sa nám pšeno varilo domäkka si môžeme pripraviť ríbezľovú omáčku. Čerstvé ríbezle opláchneme, dáme na panvicu, podlejme 2 až 3 lyžicami vody a varíme na strednom plameni. Pridáme kokosový cukor, môžeme aj trošku citrónovej kôry a na drobno nasekanú čerstvú mätu. V hrnčeku si rozmiešame jednu lyžičku solamylu s dvoma lyžičkami vody, tekutinu za stáleho miešania pridáme do ríbezlí. Omáčka by nám mala zhustnúť. Hotovou omáčkou polejeme pšenovú kašu, navrch pridáme umytý strapček ríbezlí, nasekané mandle a môžeme dozdobiť lístkami mäty.

Prajem dobrú chuť!

 

Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:

Ak necháte kašu dlho stáť (cca 30 až 60 minút), odporúčam ju pred konzumáciou ešte zohriať v hrnci s 1 dcl rastlinného mlieka od Nuttery_official. Slovenská firma vyrába kvalitné rastlinné mlieka, moje najobľúbenejšie je mandľové, no možno sa vašou srdcovkou stane makové či škoricové. Vrele odporúčam vyskúšať.

Mojou čokoládovou favoritkou sa stala horká 70% LYRA zo Slovenska. Čokolády značky LYRA zožali už viaceré národné i svetové ocenenia. Bohužiaľ, jedinou nevýhodou je jej zvýšená cena. No aspoň mi je potom vzácnejšia a nestane sa mi, aby som zjedla celý balík na posedenie, to my žienky dobre poznáme, však? 🙂

 

Ďalšie chutné recepty v zdravom šate nájdeš aj v mojej knihe TVOJA KNIHA DO KABELKY.
tvoja kniha do kabelky eshop