Chcete začať s príkrmami pre svoje dieťatko, no neviete, čo by ste mu pripravili? Inšpirujte sa receptami od známych mamičiek, blogeriek ako Mirka Lubertová, Lenka Šóošová, Silvia Horecká alebo Kristína Tormová. Tieto zdravé príkrmy si zamilujú nielen deti, ale aj dospelí.
Všetky recepty z článku pochádzajú z kuchárskej knihy Mama, mňam, ktorej autorkou je Jana Malaga. Jej publikácia je žiadaná a úspešná nielen v kníhkupectvách, ale aj na internete. Janka totiž vie, ako na sociálne siete. Je zakladateľkou Content agency – agentúry, ktorá robí obsahový marketing šitý na mieru. Momentálne je jej agentúra lídrom v sprostredkovaní komplexného portfólia služieb od slovenských blogerov a influencerov. Janka je aj Google Certified Trainer, šíri know-how, vzdeláva a lektoruje ľudí po celom Slovensku. V súkromí je mamou trojročného syna Riška.
Jabĺčkové keksíky
Vhodné pre deti: od ukončeného 10. mesiaca
Autor receptu: Kristína Tormová
Porcie: 25 kusov
Čas prípravy: do 30 minút
bez lepku
Čo budeme potrebovať?
- 200 g očistených nastrúhaných jabĺčok
- 1 žĺtok
- 90 g cukru z kokosových kvetov
- 180 g jemných vločiek
- 1 prášok do pečiva s vínnym kameňom
- 1 ČL škorice
- 125 g celozrnnej (špaldovej) múky
- 1 PL kokosového oleja alebo obyčajného živočíšneho masla
Ako budeme postupovať?
Všetky suroviny dôkladne vymiešame v miske. Na plechu s papierom na pečenie urobíme malé hrudky. Pečieme v rúre dozlatista pri 180 °C približne 20 minút.
Slivkovo-škoricové pšeno
Vhodné pre deti: od ukončeného 12. mesiaca
Autor receptu: Miroslava Luberdová
Porcie: 4 – 6
Čas prípravy: do 30 minút
bez lepku
Čo budeme potrebovať?
- 125 g pšena
- 250 ml vody
- 100 ml čerstvo odšťavenej jablkovej šťavy
- 3 sušené slivky
- 1 ČL živočíšneho maslo alebo prepusteného masla „ghee“
- štipka škorice
Ako budeme postupovať?
Pšeno prepláchneme niekoľkokrát horúcou vodou. Potom ho dáme variť na miernom ohni vo vode. Po dovarení ho ešte prikryjeme a necháme odstáť 15 – 20 minút. Zalejeme potom jablkovou šťavou. Medzitým scedíme aspoň na hodinu vopred namočené sušené slivky, aby sme ich zbavili nečistôt a zmäkli. Uvarené pšeno rozmixujeme spolu so slivkami a maslom na kašu. Môžeme dochutiť škoricou.
Viac o receptoch na príkrmy z knihy Mama, mňam:
Uvedené recepty pochádzajú z knihy Mama, mňam. Je to prvá kuchárska kniha pre maminy od známych slovenských blogeriek a influenceriek, ktorá obsahuje 101 receptov vhodné pre detičky od 4. ukončeného mesiaca až po dovŕšenie 3. roku. Kuchárka prináša jednoduché recepty založené na sedliackom rozume, bez použitia polotovarov, ktoré nakŕmia bábätkám brušká v priebehu pár minút. Kniha je doplnená odborným výkladom Silvie Horeckej, ktorá garantuje základné princípy stravovania pre deti do 3 rokov.
Janke ďakujeme za poskytnutie receptov. Veríme, že sa stali pre vás rovnakou skvelou kulinárskou inšpiráciou ako pre nás.