Chcete pre svoje deti vyrobiť domáce sladkosti, no neviete ako? My sme to zistili za vás! Tri slovenské mamičky nám prezradili ich tajný recept. O tom, že im to klape v kuchyni svedčí aj ich kniha Zdravé domáce sladkosti. Poď si o tom prečítať viac.
Mamičky, ktoré vyrábajú domáce sladkosti
Boli raz tri mamky, ktoré sa rozhodli vzoprieť sa nezdravým sladkostiam z hypermarketov a začali si vyrábať svoje vlastné – domáce. Keď tri šikovné ženy na materskej spojili hlavy dokopy, zistili, že sa o svoje zdravé sladkosti môžu podeliť aj s ostatnými mamičkami, a to prostredníctvom knihy. Rozhodli sa ju pomenovať Zdravé domáce sladkosti. Hlavnou iniciátorkou knihy bola Aďka Kováčová, autorka projektu Čo dokáže mama. Pri tvorbe receptov jej pomáhala certifikovaná detská výživová poradkyňa a zakladateľka Supermamky, Katka Paulišinová. O reklamu, koordináciu tlače a spravovanie sociálnych sietí sa zasa postarala Evka Tóth.
Kniha pre malých aj veľkých
Kniha zožala u slovenských mamičiek veľký úspech, z čoho sa ich autorky nesmierne tešili. No najviac úspešným spisovateľkám robilo radosť, že pomocou ich receptov ukázali ženám, ako sa dá stravovať bez konzervantov, farbív či pridaného cukru. V knihe nechýbajú recepty na obľúbené detské maškrty, ako napríklad brumíci, piškóty, nanuky a čokolády. Sladkosti zväčša sladili ovocím, medom, trstinovým cukrom-nerafinovaným či javorovým sirupom. Špeciálne pre Ženuškáreň prezradili recept na domáce gumové medvedíky. No dávajte si pozor, sú prudko návykové!
GUMOVÉ MEDVEDÍKY
Čo budeme potrebovať?
- 70 ml (¼ hrnčeka) ovocného pyré (napr. jahodové, malinové)
- 70 ml (¼ hrnčeka) studenej vody
- 1 PL javorového sirupu alebo medu
- 1 – 2 čajové lyžičky agarového prášku alebo 1 balíček (20 g) želatíny (bez cukru a farbív)
- šťavu z polky citróna alebo je možné použiť aj šťavu z limetky
- silikónovú formu
- striekačku (ak máte maličké formičky, uľahčí vám to dávkovanie)
Ako budeme postupovať?
Ovocné pyré si môžeme urobiť z čerstvého ovocia (jahody, maliny, čučoriedky), a to tak, že si ovocie rozmixujeme v mixéri a prepasírujeme. Potrebujeme 70 ml, čo je približne ¼ hrnčeka. Postup pri použití AGARU: do menšieho hrnca si nalejeme prepasírované ovocné pyré, vodu, javorový sirup a citrónovú šťavu. Začneme zahrievať a pomaly primiešavame agar. Počkáme, kým nám zmes začne bublinkovať a trošku hustnúť a vypíname. Necháme odstáť asi minútu a môžeme dávkovať do formičiek. Formu s medvedíkmi dáme ešte do chladničky aspoň na hodinku, nech dobre stuhnú a vychladnú. Keď medvedíci vychladnú, opatrne ich povyberáme z foriem. Skladujeme v sklenenej nádobe v chladničke.
V knihe Zdravé domáce sladkosti nájdete aj recepty na rôzne pečené koláčiky s pridaním zeleniny ako sú napríklad cuketa, batáty, mrkva či červená repa.
Autorkám knihy ďakujeme za tipy na zdravú maškrtu pre deti (aj dospelých). Pre viac inšpirácie navštívte ich profil na Instagrame alebo ich osobné profily: Andrea Kováčová, Katarína Paulišinová.