Striedmejšie stravovanie pred Vianocami má skvelé výhody! Obzvlášť pre tie, ktoré rady mlsajú a nevedia sa dočkať bohatej štedrovečernej večere. Ak sa rozhodnete začať s predvianočným chudnutím, nebudete sa musieť vzdávať týchto malých prehreškov.

K predvianočnej očiste nás namotivovala výživová poradkyňa a nadšená propagátorka zdravého životného štýlu Zuzana Líšková. Zuzana je zakladateľkou centra výživy a redukcie hmotnosti MEDIBALANCE, ktorého hlavným zameraním je úprava stravovacích návykov na základe komplexnej nutričnej diagnostiky. Vzorka krvi, bioimpedančná analýza tela a ďalšie individuálne parametre podporia zdravú produkciu hormónov, enzýmov a dostanú vaše telo do ideálnej hmotnosti bez hladoviek a pôstov. Veríme, že po prečítaní tohto článku namotivuje i vás. 

Začnite s chudnutím ešte pred Vianocami, vyplatí sa to! Radí výživová poradkyňa Zuzana Lišková
Zdroj: Archív Zuzana Lišková

Aké výhody má pre nás chudnutie ešte pred Vianocami? 

Veľa sa teraz píše o diétach, ako schudnúť ešte do Vianoc, počas Vianoc, ako nepribrať počas sviatkov, prípadne ako sa naštartovať hneď v Novom roku. Vieme, že Vianoce sú náročné obdobie čo sa týka jedla. Zväčša jeme viac ťažkých jedál, občas si dáme pohárik alkoholu, koláčik a menej sa hýbeme. Pred sviatkami zvykneme rekapitulovať, čo všetko sme v tomto aktuálnom roku nestihli a začať sa zdravo stravovať prípadne zredukovať hmotnosť, býva jedno z hlavných nesplnených cieľov. Prirodzene chceme ešte rýchlo dobehnúť aj tento rest. Je pozitívne, ak sa ľudia zamýšľajú nad blížiacim sa obdobím hojnosti a chcú sa vyvarovať prejedaniu počas sviatkov. Chcú urobiť niečo pre to, aby 2. januára neostali zdesení, keď sa postavia na váhu.

Prečo je dobré začať so zdravým režimom ešte pred novým rokom? 

  1. Väčšia motivácia dodržiavať. Blížiace sa sviatky a obdobie zhrešení nám môže slúžiť ako dobrá motivácia byť teraz pár týždňov na seba prísny a dodržiavať.
  2. Zamedzíme prejedaniu sa počas sviatkov. Pravidelným jedením a vyváženými porciami sa nám upraví veľkosť žalúdka na tú správnu prirodzenú. Cez sviatky potom nebudeme potrebovať veľké porcie a aj keď si doprajeme obľúbené sviatočné jedlo, nezjeme ho veľké množstvo ako voľakedy.
  3. Motivácia udržať si zhodené kilogramy. Keď sa nám pred sviatkami podarí správne naštartovať a zredukovať pár kilogramov, bude nám ľúto svoje úspechy zahodiť za hlavu. Naša nová váha bude slúžiť ako motivácia udržať si ju aj počas sviatkov. Budeme si tak podvedome aj počas sviatkov vyberať zdravšie varianty jedál a koláčikov.
  4. Lepší štart v novom roku. Keďže sme so zdravším režimom začali už pred sviatkami, vieme teraz, čo presne máme robiť a ako pokračovať. Začneme tak hneď 2. januára a pokiaľ sa iní rozhýbu, my už sme zase o pár kíl ľahší a zdravší. Prípadne pridáme ešte cvičenie a tým redukciu ešte urýchlime.

Ktoré jedlá by sme nemali vynechať z nášho jedálnička počas predvianočnej diéty a ktorým by sme sa naopak mali vyhýbať?

Ak ste sa rozhodli do predvianočných príprav zaradiť aj vaše telo, jedzte pravidelne, voľte ľahšie jedlá s prirodzene menším obsahom tuku. Určite sa vyhnite alkoholu, sladkostiam, koláčiky a zhrešenia nechajte až na sviatky.

Ako si vyskladať zdravý jedálniček do sviatkov?

  1. Každý tanier je vyvážený

Ja som zástancom vyváženého stravovania. Každý tanier obsahuje bielkovinu, tuk aj sacharidy. Z bielkovín preferujte ľahké druhy (hydinu, chudé hovädzie a teľacie mäso, ryby, mozzarelu, cottage, jogurt, orechy, semiačka, vajíčka). Jedlo pokvapkajte malým množstvom oleja. Zo sacharidov vyberajte druhy s nízkou glykemickou záťažou (zelenina, ovocie, ražný chlieb, ovsené vločky, ražné cestoviny, ovos, celozrnná ryža).

  1. Pomer živín na tanieri

Polovicu taniera tvorí bielkovina s tukom a druhú polovicu rozdeľte medzi zeleninu, prílohu a ovocie.

  1. Pauzy medzi jedlami

Jedzte 3 x denne (raňajky, obed, večera). Medzi jedlami dodržujte 4-6 hodinové pauzy.

  1. Primerané množstvo

Aj keď si pripravíte zdravé jedlo, dôležité je skonzumované množstvo. Jedna porcia obeda a večere má približne 350 až 400 g vrátane ovocia. Raňajky sú o polovicu menšie.

  1. Dostatok vody

Aj keď je vonku chladné počasie a telo si toľko vody prirodzene nepýta, nezabúdajme na ňu. Denne by sme mali prijať cca 0,03 l vody na 1 kg telesnej hmotnosti.

Zdroj: pexels.com

Podelili by ste sa s nami o príklad denného menu? 

Raňajky: Nátierka z červenej repy 

  • 70 g cottage nátierka z červenej repy
  • 50 g ražná hrianka
  • 70 g zeleninové tyčinky

Recept:

  • 250 g   cottage syr
  • 100 g   uvarená červená repa
  • 1 strúčik cesnak
  • Soľ, čierne korenie

Príprava: Všetky suroviny spolu vymixujeme na hladký krém.

Začnite s chudnutím ešte pred Vianocami, vyplatí sa to! Radí výživová poradkyňa Zuzana Lišková
Zdroj: Archív Zuzana Lišková

Obed: Teľacie mäso s dusenou kyslou kapustou 

  • 150 g teľacie mäso
  • 150 g kyslá kapusta
  • 50 g ražný chlieb
  • 1 ks jablko

Recept na 2 porcie:

Suroviny na mäso:

  • 300 g   teľacie mäso 
  • 1 ks cibuľa
  • 2 PL olivový olej
  • Suroviny na kapustu:
  • 500 g kyslá kapusta
  • 1 ks cibuľa
  • 3 PL olivový olej
  • 1/2 ČL rasca

Príprava: Teľacie mäso nakrájame na plátky, cibuľu orestujeme na olivovom oleji, vložíme mäso a dusíme cca 50 min., Mäso vyberieme, šťavu s cibuľou vymixujeme na krém a mäso vložíme späť. Cibuľu orestujeme a kyslú kapustu (pokrájanú na drobnejšie) podusíme s rascou cca 30 min.

Zdroj: Archív Zuzana Lišková

Večera: Šošovicový šalát s rukolou 

  • 150 g   rukola
  • 150 g   šalát
  • 50 g ražný knäckebrod

Recept na 1 porciu:

Suroviny:

  • 150 g           hnedá šošovica (varená)
  • 130 g           rukola
  • 3 ks             sušené paradajky
  • 6 ks             zelené olivy
  • 1 ČL            provensálske bylinky (používam mix od firmy sonnentor)
  • 1 PL            citrónová šťava
  • 1 PL            olivový olej
  • soľ

Príprava: Rukolu dobre umyjeme a vysušíme. Vo väčšej miske pomiešame s nakrájanými sušenými paradajkami, celými olivami, bylinkami, olivovým olejom a soľou. Na záver primiešame varenú šošovicu. Ako prílohu som použila ražné krekry.

Začnite s chudnutím ešte pred Vianocami, vyplatí sa to! Radí výživová poradkyňa Zuzana Lišková
Archív Zuzana Lišková

Môžeme si aj napriek diéte dopriať počas sviatkov obľúbené maškrty? 

K dokonalej vianočnej atmosfére pre mňa jednoznačne patrí aj dobré jedlo a voňavé koláčiky. Priznám sa, že v tomto období si doprajem trošku viac zhrešenia, ako počas zvyšku roka. Aj napriek tomu sa však snažím pripraviť zdravšie varianty vianočných dobrôt. V mojej kuchyni nenájdete tradičnú bielu múku ani cukor a aj napriek tomu v nej pripravím množstvo chutných a voňavých vianočných koláčikov.

V mojich receptoch som sa pohrala s pomermi surovín tak, aby vznikli vyvážené chutné a voňavé sviatočné pochúťky s nízkou glykemickou záťažou. Môžete si ich tak dopriať bez výčitky, avšak pozor na množstvo. Koláčiky sú plné zdravých tukov, preto stačí málo a vaše chuťové poháriky sú nasýtené. Recepty na vianočné koláčiky bez výčitky nájdete na zuzanaliskova.sk,

Čím by ste na záver motivovali naše čitateľky, ktoré uvažujú, že chudnutie nebudú odkladať na začiatok nového roka?

Máme ešte pár dní do Vianoc a určite som zástancom pripraviť sa na toto obdobie malých zhrešení a nezačať s uvoľneným režimom už teraz. Práve naopak, pripravme naše telo na sviatky. Nakupovať a jesť predsa musíme a prečo nejesť vyvážene a zmysluplne. Okrem benefitov pre našu postavu nám to prinesie aj množstvo energie, ktorú v predvianočnom strese predsa potrebujeme.

Zuzanke ďakujeme za jej cenné rady a ak vás zaujíma čokoľvek ohľadom zdravého stravovania, kontaktovať ju môžete prostredníctvom internetovej stránky www.zuzanaliskova.sk.

 Ak ťa článok zaujal, odporúčame ti, aby si si prečítala aj rozhovor o jedálničku, ktorý menej znečisťuje prírodu: 

Stravovanie s nízkym dopadom na životné prostredie II. + jedálniček