Chýba vám vôňa leta rovnako ako mne? Ak áno, mám pre vás jeden recept, ktorý vám rozžiari jedálenský stôl. Talianske krémové rizoto so sušenými paradajkami a listami špenátu. To všetko zahalené v hoblinkách syru Chedar. Vynikajúci obed vhodný, keď chcete trošku spomaliť a vychutnať si daný okamih. 🙂
Prečo pripraviť rizoto z ryže Arborio?
Guľatozrnná ryža typu Arborio je moja favoritka na prípravu rizota ako z Talianska. Prečo teda nepoužijem radšej jasmínovú ryžu alebo ryžu natural, ktoré sú z výživového hľadiska o čosi viac priateľskejšie? Pretože iba z poriadne škrobovej ryže, ako je napríklad druh Arborio, dosiahnete krémovú a hustú konzistenciu. A práve také má byť talianske rizoto. Lucka z blogu „To mi chutná“, ktorá sa venuje príprave tradičnej talianskej a francúzskej kuchyni tvrdí: „Talianska ryža sa vyznačuje tým, že sa pri varení uchováva pevné jadro a má veľa škrobu, preto tak pekne lepí a dá sa z nej vykúzliť krémové rizoto. Práve guľatozrnná ryža Arborio vytvára želaný „lepkavý efekt“. Ak máte chuť vyčarovať si kúsok Talianska vo vašej kuchyni, stačí zájsť do predajní ako Coop Jednota, BILLA alebo DM drogérií, tu všade nájdete ryžu Arborio.
Fotografie pripravila Gabriela Ujcaková.
Čas: 60 minút
Porcie: 4
Čo budeme potrebovať?
- 200 g ryže Arborio Italiamo
- 40 g syra Grana Padano v celku alebo syru Chedar (ja som použila Chedar)
- 1 menšiu cibuľu
- olivový olej
- 100 ml suchého bieleho vína
- soľ
- asi 500 ml zeleninového vývaru
- 30 g studeného masla
- 50 g sušených paradajok v oleji
- 2 hrste špenátových listov
- 2 hrste nastrúhaného syru Chedar
Ako budeme postupovať?
Najemno nakrájanú cibuľu orestujeme v hrnci na olivovom oleji na miernom ohni dosklovita. Pridáme neumytú ryžu, ktorú restujeme asi 1 minútu a potom podlejeme suchým bielym vínom. Necháme chvíľu povariť, aby sa víno zredukovalo. Osolíme a postupne podlievame vývarom tak, aby bola ryža iba trochu zaliata. Varíme „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom plameni. Potom rizoto zjemníme studeným maslom a dochutíme nastrúhaným syrom Grana Padano alebo syrom Chedar. Pridáme nakrájané sušené paradajky a umyté špenátové listy. Dôkladne premiešame. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové. Rizoto servírujeme do hlbokého taniera. Ozdobíme ho kúskami nastrúhaným syrom.
Prajem ti dobrú chuť!
Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:
Pamätám si na jednu z degustácií vín, na ktorej som sa zúčastnila. V ten večer, v jednej malej vinárničke v Žiline sme ochutnávali vína z ekologického slovenského vinárstva. O jeho histórií nám rozprával vinár a degustátor Ján Domin, ktorý založil v 90. rokoch rodinné vinárstvo Domin&Kušický. Mala som tú česť „koštovať“ certifikované bio-vína, a poviem vám, chutili famózne. Dokonca i lajci rozpoznajú rozdiel a pochutia si. Preto by som vám s radosťou odporučila pridávať do rizota i do pohára biovína značky Domin&Kušický. Do rizota, samozrejme, biele suché a do pohára podľa chuti a nálady, biele/červené, neskorý zber alebo výber z hrozna. To nechávam už na vás. Tak teda na zdravie 🙂 .