Nemôžeš, nechceš alebo jednoducho neješ vajcia? Žiaden problém! Tento chlebík je vyrobený aj napriek absencií vajíčok, bielej múky či bieleho cukru. Poď s mojim receptom odhaliť tajomstvo, ktoré v sebe ukrýva tento banánový chlieb s orechmi. Prezrádzam, že príprava je naozaj veľmi jednoduchá a nenáročná. Viac sa dozvieš vo vnútri receptu .
Prečo jesť banány?
Banán spolu s ryžou a jablkom patrí do skupiny potravín, vhodných pri liečbe hnačky. Okrem liečby hnačky a úprave trávenia tiež dopĺňa stratené živiny, napríklad po náročnej fyzickej aktivite. Banán sa po celé roky používal na znižovanie produkcie žalúdočných kyselín a tiež ako prevencia vzniku žalúdočných vredov. Obsahuje aj tryptofán, čo je aminokyselina, ktorá podľa štúdií zohráva úlohu pri zachovaní pamäti a zlepšovaní nálady. Banán nás jednoducho robí šťastnejšími. 🙂 Ženy, ktoré reagujú na predmenštruačný syndróm („PMS“) ocenia, že obsah vitamínu B6 v banáne reguluje hladinu glukózy v krvi, čo má za následok zmiernenie prejavov počas týchto dní.
Fotografie pripravila Gabriela Ujcaková.
Čas: 60 minút
Porcie: 12 ks
Čo budeme potrebovať?
- 4 stredne veľké zrelé banány
- 1 hrnček pohánkovej múky
- 1//2 hrnčeka kukuričnej múky
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- ½ lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
- 1 lyžičku mletej škorice
- ¾ hrnčeku kokosového cukru
- 1 vanilkový cukor v bio kvalite
- 1/3 hrnčeka kokosového oleja
- 1/3 hrnčeka rastlinného mlieka
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 200 g rôznych druhov orechov (mandle, lieskovce, kešu, para orechy..)
Ako budeme postupovať?
Banány popučíme vidličkou, dáme do misky spolu s olejom (musí byť v tekutej forme), mliekom a citrónovou šťavou a poriadne premiešame. V druhej miske zmiešame pohánkovú a kukuričnú múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu, kokosový cukor, vanilkový cukor. Sypkú zmes postupne primiešavame do tekutej zmesi až kým nám nevznikne mierne husté cesto. Chlebovú formu vymažeme olejom, vysypeme múkou, a potom doň vylejeme pripravené cesto. Navrch poukladáme orechy. Necháme piecť vo vyhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 25 až 30 minút. Keď sa banánový chlieb dopečie, necháme ho chvíľu vychladnúť, potom preklopíme z formy, a necháme ešte chvíľku položený na mriežke. Servírujeme ho len tak samotný s čerstvým ovocím alebo orieškovým maslom. Pokiaľ nie si vegan, môžeš ho natrieť mäkkým tvarohom a ozdobiť čerstvým lesným ovocím (čučoriedky, ríbezle, jahody), pridať čerstvé lístky mäty a posypať lupeňmi mandlí.
Prajem ti dobrú chuť!
Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:
Tiež máš dilemu, kde zoženieš kvalitný kokosový olej? Jeden šikovný pán zo Slovenska vyrába kokosové oleje, za ktoré sa veru nemusí hanbiť. Volá sa Power Coco Oil a jeho zloženie je vylepšené až o 50% obsah čistého MCT oleja. Je 100% panenský bio nerafinovaný, ďalej je chemicky čistý, nebielený, nedeodorizovaný, bez GMO. Vyznačuje sa stabilnosťou a odolnosťou voči oxidácií. Nájdeš na internetovom eshope www.powerlogy.com.
Ďalšie chutné recepty v zdravom šate nájdeš aj v mojej knihe TVOJA KNIHA DO KABELKY.