Jarná únava trápi mnohých z nás. Poď si doplniť energiu vo forme výživných jedál, ktoré pre teba pripravila Lucka Randová. Naučíš sa, ako sa robí makové mlieko, pečie brownies s vegánskym krémom alebo prídeš na to, ako pripraviť krémovú cesnačku. Čítaj ďalej a objavuj ďalšie skvelé jedlá vhodné pre ľudí s intoleranciami. 

Lucia Randová už odmalička inklinovala k jedlu. Vášeň ku gastronómii sa u nej prebudila až po niekoľkých mesiacoch strávených v Taliansku. Počas štúdia na univerzite sa venovala tvorbe jej blogu. Keď opúšťala brány škola už bola rozhodnutá, že sa chce gastronómii venovať naplno. V súčasnosti pracuje v jednej z najlepších reštaurácií na Slovensku. Dokonca realizuje rôzne food workshopy pre ľudí s intoleranciami. Jej recepty nájdete aj na Instagram @lucia_randova

 

Makové mlieko bez laktózy 

Doba prípravy: cca 5 minút

Čo budete potrebovať: 

50 g čierneho maku 

4 dcl vody

Ako budete postupovať: 

Mak necháte cez noc namočný vo vode. Ráno ho precedíte od vody a vložíte do smoothie maker-a s 4 decilitrami vody. Spolu ich rozmixujete na najvyšších otáčkach až kým sa priesvitná tekutina nezačne meniť na mlieko. Mlieko precedíte a skladujete v uzatvárateľnej fľaši v chladničke maximálne po dobu troch dní. Môžete dochutiť medom či iným sladidlom.

 

Bezlaktózová maková gríska s ružami

Dobra prípravy: 30 minút 

Počet porcii: 2

Čo budete potrebovať: 

  • 50 g krupice
  • 400 ml domáceho makového mlieka
  • 50 ml extraktu z ruže
  • ½ jablka
  • 2 a 1/2  polievkovej lyžice medu
  • 1 kávovú lyžičku kokosového oleja

Ako budete postupovať: 

Mlieko spolu s extraktom z ruže nalejete do hrnca a pridáte krupicu, ktorú necháte aspoň pol hodinu napučať v mlieku. Po pol hodine osladíte grísku medom a varíte, kým kaša nezačne hustnúť. Servírujete do tanierov preliatu roztopeným kokosovým olejom, jabĺčkami a sušenými ružami.

 

Krémová cesnaková polievka

Doba prípravy: 30 minút
Počet porcii:

Čo budete potrebovať: 

  • 1 celý cesnak
  • 100 g zemiakov
  • 50 g slaniny
  • olivový olej
  • soľ
  • vodu

Ako budete postupovať: 

Cesnak očistíte a nakrájate na najmenšie kocky. Zemiaky umyjete, ošúpete, nakrájate na kocky a šupku namočíte do vody. Slaninu nakrájate na pásiky a vkladátte do hrnca s 1 kávovou lyžičkou olivového oleja. Pekne ju ošmahnete, kým nepustí tuk a vyberieme ju z hrnca. Na tomto tuku ošmahnete 1/3 nakrájaného cesnaku. Keď nám cesnak začne zlatnúť a voňať, pridáte k nemu zemiaky, soľ a zalejete vodou asi 1 cm nad zemiaky. Varíte pokým zemiaky nezmäknú. Keď sú mäkké jednoducho k nim pridáte zvyšok cesnaku a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Na oleji opražíte natenko nakrájané kúsky zemiakovej šupy a pod ňu pár kúskov slaninky.

 

Francúzsky toast z toho, čo ostalo v chladničke 

Doba prípravy: 20 minút
Počet porcii:

Čo budete potrebovať: 

  • 4 ks suchého pečiva (v recepte je použitá vianočka)
  • 1 vajce
  • 1 dcl mandľového mlieka
  • ½ kl mletej škorice 
  • kôru z 1 celého citrónu
  • ½ jablka
  • 1 pomaranč
  • 1 lyžičku medu alebo propolisu
  • 1 pl kokosového oleja

Ako budete postupovať: 

Do misky si rozbijete vajíčko, ktoré zalejete mandľovým mliekom. Pridáte škoricu, med, kôru z citrónu a metličkou dobre premiešate.Na panvici si rozohrejete kokosový olej. Kúsky pečiva alebo suchej vianočky namáčate z oboch strán poriadne do misky s mliekom, vajíčkami a ostatnými ingredienciami. Poriadne napité kúsky pečiva vkladáte na rozohriaty kokosový olej a opekáte do zlatista. Servírujete s nakrájaným pomarančom, jabĺčkom a lyžičkou medu.

 

Cviklový brownies s vegánskym karamelom

Doba prípravy: 40 minút 

Počet kúskov: 15 

Čo budete potrebovať: 

Na cesto: 

  • 200 g horkej čokolády
  • 2 vajcia
  • 3 kl kokosového oleja
  • 1 kl medu alebo propolisu
  • 3 kl kakaa
  • 1 kl kokosovej múky
  • 70 g uvarenej cvikle

Na krém:

  • 1 banán
  • 10 sušených ďatlí
  • 1 kl kokosového oleja

Ako budete postupovať: 

Čokoládu si rozpustíte vo vodnom kúpeli spolu s kokosovým olejom, medom a 3 kl kakaa. Vajíčka si rozmixujete na tuhý krém a cviklu rozmixujete na pyré. Čokoládu odstavíte a necháte aspoň na 3 minúty postáť. Do nej pridáte cviklové pyré, kokosovú múku a pomaly vmiešavate vajcia. Cesto pečiete na 170° približne 20 minút. Po upečení necháte brownies vychladnúť. Zatiaľ si spravíte krém. Ďatle zalejete horúcou vodou a necháte ich stáť približne 10 minút. Po 10 minútach ich vyberiete, pridáte k nim ošúpaný bánán a kokosový olej a rozmixujete na hustý krém. Krém necháte chvíľu postáť a môžete vložiť do cukrárskeho vrecka.Po vychladnutí brownies nakrájate na tenké pásiky, ktoré otočíte a medzi ne dávkujete krém. Vrch browniesu ozdobíte krémom a podávate s kúskami čokolády alebo kakaovými bôbmi.

Lucke ďakujeme za poskytnuté recepty.