Jarná únava trápi mnohých z nás. Poď si doplniť energiu vo forme výživných jedál, ktoré pre teba pripravila Lucka Randová. Naučíš sa, ako sa robí makové mlieko, pečie brownies s vegánskym krémom alebo prídeš na to, ako pripraviť krémovú cesnačku. Čítaj ďalej a objavuj ďalšie skvelé jedlá vhodné pre ľudí s intoleranciami.
Lucia Randová už odmalička inklinovala k jedlu. Vášeň ku gastronómii sa u nej prebudila až po niekoľkých mesiacoch strávených v Taliansku. Počas štúdia na univerzite sa venovala tvorbe jej blogu. Keď opúšťala brány škola už bola rozhodnutá, že sa chce gastronómii venovať naplno. V súčasnosti pracuje v jednej z najlepších reštaurácií na Slovensku. Dokonca realizuje rôzne food workshopy pre ľudí s intoleranciami. Jej recepty nájdete aj na Instagram @lucia_randova.
Makové mlieko bez laktózy
Doba prípravy: cca 5 minút
Čo budete potrebovať:
50 g čierneho maku
4 dcl vody
Ako budete postupovať:
Mak necháte cez noc namočný vo vode. Ráno ho precedíte od vody a vložíte do smoothie maker-a s 4 decilitrami vody. Spolu ich rozmixujete na najvyšších otáčkach až kým sa priesvitná tekutina nezačne meniť na mlieko. Mlieko precedíte a skladujete v uzatvárateľnej fľaši v chladničke maximálne po dobu troch dní. Môžete dochutiť medom či iným sladidlom.
Bezlaktózová maková gríska s ružami
Dobra prípravy: 30 minút
Počet porcii: 2
Čo budete potrebovať:
- 50 g krupice
- 400 ml domáceho makového mlieka
- 50 ml extraktu z ruže
- ½ jablka
- 2 a 1/2 polievkovej lyžice medu
- 1 kávovú lyžičku kokosového oleja
Ako budete postupovať:
Mlieko spolu s extraktom z ruže nalejete do hrnca a pridáte krupicu, ktorú necháte aspoň pol hodinu napučať v mlieku. Po pol hodine osladíte grísku medom a varíte, kým kaša nezačne hustnúť. Servírujete do tanierov preliatu roztopeným kokosovým olejom, jabĺčkami a sušenými ružami.
Krémová cesnaková polievka
Doba prípravy: 30 minút
Počet porcii: 4
Čo budete potrebovať:
- 1 celý cesnak
- 100 g zemiakov
- 50 g slaniny
- olivový olej
- soľ
- vodu
Ako budete postupovať:
Cesnak očistíte a nakrájate na najmenšie kocky. Zemiaky umyjete, ošúpete, nakrájate na kocky a šupku namočíte do vody. Slaninu nakrájate na pásiky a vkladátte do hrnca s 1 kávovou lyžičkou olivového oleja. Pekne ju ošmahnete, kým nepustí tuk a vyberieme ju z hrnca. Na tomto tuku ošmahnete 1/3 nakrájaného cesnaku. Keď nám cesnak začne zlatnúť a voňať, pridáte k nemu zemiaky, soľ a zalejete vodou asi 1 cm nad zemiaky. Varíte pokým zemiaky nezmäknú. Keď sú mäkké jednoducho k nim pridáte zvyšok cesnaku a polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Na oleji opražíte natenko nakrájané kúsky zemiakovej šupy a pod ňu pár kúskov slaninky.
Francúzsky toast z toho, čo ostalo v chladničke
Doba prípravy: 20 minút
Počet porcii: 2
Čo budete potrebovať:
- 4 ks suchého pečiva (v recepte je použitá vianočka)
- 1 vajce
- 1 dcl mandľového mlieka
- ½ kl mletej škorice
- kôru z 1 celého citrónu
- ½ jablka
- 1 pomaranč
- 1 lyžičku medu alebo propolisu
- 1 pl kokosového oleja
Ako budete postupovať:
Do misky si rozbijete vajíčko, ktoré zalejete mandľovým mliekom. Pridáte škoricu, med, kôru z citrónu a metličkou dobre premiešate.Na panvici si rozohrejete kokosový olej. Kúsky pečiva alebo suchej vianočky namáčate z oboch strán poriadne do misky s mliekom, vajíčkami a ostatnými ingredienciami. Poriadne napité kúsky pečiva vkladáte na rozohriaty kokosový olej a opekáte do zlatista. Servírujete s nakrájaným pomarančom, jabĺčkom a lyžičkou medu.
Cviklový brownies s vegánskym karamelom
Doba prípravy: 40 minút
Počet kúskov: 15
Čo budete potrebovať:
Na cesto:
- 200 g horkej čokolády
- 2 vajcia
- 3 kl kokosového oleja
- 1 kl medu alebo propolisu
- 3 kl kakaa
- 1 kl kokosovej múky
- 70 g uvarenej cvikle
Na krém:
- 1 banán
- 10 sušených ďatlí
- 1 kl kokosového oleja
Ako budete postupovať:
Čokoládu si rozpustíte vo vodnom kúpeli spolu s kokosovým olejom, medom a 3 kl kakaa. Vajíčka si rozmixujete na tuhý krém a cviklu rozmixujete na pyré. Čokoládu odstavíte a necháte aspoň na 3 minúty postáť. Do nej pridáte cviklové pyré, kokosovú múku a pomaly vmiešavate vajcia. Cesto pečiete na 170° približne 20 minút. Po upečení necháte brownies vychladnúť. Zatiaľ si spravíte krém. Ďatle zalejete horúcou vodou a necháte ich stáť približne 10 minút. Po 10 minútach ich vyberiete, pridáte k nim ošúpaný bánán a kokosový olej a rozmixujete na hustý krém. Krém necháte chvíľu postáť a môžete vložiť do cukrárskeho vrecka.Po vychladnutí brownies nakrájate na tenké pásiky, ktoré otočíte a medzi ne dávkujete krém. Vrch browniesu ozdobíte krémom a podávate s kúskami čokolády alebo kakaovými bôbmi.
Lucke ďakujeme za poskytnuté recepty.