Neviem ako to máte vy, ale podľa mňa nie je čokoládových receptov nikdy dosť. Jeden z mojich najobľúbenejších je práve tento. A prečo? Lebo v sebe ukrýva kopec zdravej zeleniny. Čokoládová cviklová torta bez lepku s tvarohovým krémom sa najideálnejšie hodí na malé i veľké oslavy v kruhu svojich najbližších. A čo je najlepšie, zjedia ju aj deti a aj chlapi! 🙂
Prečo jesť cviklu?
Cvikla je zelenina s množstvom hodnotných nutričných látok za pomerne nízku cenu. Nikde inde nenájdeme taký vzácny kombinovaný preparát s obsahom kremíka a kyseliny listovej na oživenie a povzbudenie buniek. Cvikla ďalej znižuje krvný tlak, podporuje športový výkon či chráni pred rakovinou, spomínajú na webovom portály Cvicte. Toľko na úvod o zdraviu prospešných účinkov cvikle, viac sa dočítate napríklad na online stránkach National Library of Medicine, Medicinal News Today alebo Sciene Daily.
Fotografie pripravila: Gabriela Ujcaková
Čas: 20 minút príprava + cca 35 minút pečenie
Porcie: 12 ks
Čo budeme potrebovať?
Na korpus:
- 150 g cvikle
- 350 g mrkve
- 150 g horkej čokolády
- cca 100 g pohánkovej múky (ak vám nechutí, môžete použiť od značky Novalin múku Promix UNI)
- 1/2 balíčku kypriaceho prášku bez fosfátov
- 150 g mletého trstinového cukru (v niektorých obchodných reťazcoch ho zoženiete v práškovej konzistencií)
- 2 lyžice holandského kakaa
- 4 vajcia z voľného chovu
- 100 g masla
- mletú škoricu
- domáci džem
- sezónne ovocie
- lístky mäty priepornej
- strúhaný kokos na formu
- maslo na formu
Na tvarohový krém:
- 500 g mäkkého tvarohu
- 200 g kyslej smotany
- 100 g horkej čokolády
- trošku citrónovej šťavy (na špičku lyžičky)
- trošku rumu (na špičku lyžičky)
Ako budeme postupovať?
Cviklu a mrkvu nastrúhame na jemno. Horkú čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Cukor vymiešame so žĺtkami ručným mixérom (odporúčam miešať min.4-5 minút). Potom pridáme vychladnutú čokoládovo-maslovú tekutinu. Pridáme najemno nastrúhanú zeleninu a štipku mletej škorice. Potom budeme do zmesi postupne vareškou primiešavať preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Keď bude cesto husté tak akurát, zľahka doň vmiešame najprv jednu polovicu tuhého snehu z bielkov a potom druhú. Tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme strúhaným kokosom, potom vylejeme do nej cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov po dobu 35 – 40 minút (odporúčam aplikovať „špajdlový test správnosti“).
Kým sa pečie korpus, pripravíme krém. Horkú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Tvaroh a kyslú smotanu (niekto pridáva aj zopár gramov mascarpone – kvôli hustote) zmiešame, osladíme vanilkovým cukrom, pridáme citrónovú šťavu a rum. Vychladnutú čokoládu opatrne zmiešame s tvarohovou zmesou.
Keď je korpus dostatočne vychladnutý, prekrojíme ho na polovicu. Natrieme džemom, potom krémom, položíme naň zvyšnú polovicu cesta a postup opäť aplikujeme. Na záver už len ozdobíme ovocím a dáme na deň do chladničky. Najlepšie chutí na druhý deň, keď je krém pekne stuhnutý, ale pokiaľ vám to nevadí, zjesť ho môžete hneď po „fajronte“ 🙂 .
Prajem ti dobrú chuť!
Moje tipy, o ktorých je dobre vedieť:
V Trnave som objavila jeden veľmi príjemný obchodík so zdravými potravinami (Náš dvor, farmárske potraviny, Pekárska 26). Vrátane donášky bezlepkového pečiva, korenín bez glutamátov na váhu či možnosťou kúpy mäsa od domácich dodávateľov. Počas mojej prvej návštevy som si zaobstarala domáci tučný mäkký tvaroh roztierateľný od značky Moja kravička, a poviem vám, to bola jedna báseň. Zamilovala som sa do ich mliečnych výrobkov. Podľa mňa sú autentické a doslova z nich cítiť prírodu. Tak ak Moju kravičku objavíte aj u vás v obchode, neváhajte vyskúšať aspoň jeden výrobok 🙂 .